Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjd & byggnadsvård medarrangörer på byggnadsvårdskonvent i Mariestad

Byggnadsvårdens konvent samlar mer än 500 fackpersoner i Mariestad och bjuder även in allmänheten till en marknad. Fokus under dagarna är hur det går att jobba med hållbarhet ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv genom att vårda och ta hand om den byggda miljön, bibehålla hantverkskunnande, samt återbruka och slå vakt om omistliga värden.

– Miljö, klimat och frågan om ett hållbart samhällsbygge är mer aktuellt än någonsin och det är därför viktigt att vi är med och bidrar med vår kunskap och expertis om byggnadsvård säger Marie Odenbring Widmark, antikvarie på Slöjd & byggnadsvård, ett resurscentrum som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling.

Byggnadsvårdskonventet sker 21-23 september och har över 120 programpunkter om byggnadsvård. Drygt 550 personer som jobbar bland annat som snickare, timmermän, dekormålare, ingenjörer, antikvarier, arkitekter och representanter för museer och myndigheter kommer att mötas i Mariestad.

– För att lyckas ser vi att vi behöver samarbeta, dela erfarenheter och jobba ihop. Därför är det extra roligt att så många kommer och utbyter erfarenheter på ett konvent som vi har varit med och arrangerat säger Marie Odenbring Widmark.

I anslutning till konventet arrangeras även en byggnadsvårdsmarknad den 23–24 september. Här kan allmänheten träffa Sveriges främsta experter på gamla hus och få tips och råd på hur renovation, restaurering och nybyggnation sker på ett beprövat och hållbart vis. Det kommer även ges föreläsningar om fönsterrenovering, linoljefärg och hur man bäst lyckas med sitt hus.

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Hantverkslaboratoriet, Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Riksantikvarieämbetet, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Byggnadsvårdsföretagen. Fullständigt program går att ladda ner här: www.byggnadsvardenskonvent.se

Konventet invigs i Mariestads domkyrka klockan 13.30 den 21 september av Riksantikvarie Joakim Malmström. På kvällen den 22 september delar Svenska byggnadsvårdsföreningen även ut priset Årets byggnadsvårdare. Mässan Byggnadsvårdens marknad öppnar för allmänheten klockan 13.00 den 23 september.

Senast uppdaterad: 2022-09-20 13:01