Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Coronablommor ställs ut under Göteborgs 400-årsjubileum – invigning 4 juni

En utställning av drygt 6000 järnblommor på en pråm, med proportioner av en svensk flagga, i kanalen i Göteborg.

6 561 handgjorda blommor i järn ligger nu på en pråm i Stora hamnkanalen i Göteborg. De ingår i utställningen Coronablommor, som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Konstnären bakom verket är konstsmeden Geert van der Vossen, som tillverkat blommorna hemma i Broddetorp i Falköpings kommun. Förvaltningen för kulturutveckling har ingått i projektgruppen som gjort det möjligt att flytta och visa verket i Göteborg. Invigningen sker fredagen den 4 juni, utställningen pågår sedan till 15 november.

Varje blomma motsvarar en person som avlidit i covid-19 i Sverige fram till den 26 november i fjol.

– Jag ville synliggöra coronapandemins effekt i Sverige. Därför har jag följt Folkhälsomyndighetens statistik angående coronarelaterade dödsfall, tillverkat järnblommor och satt ut på vår vall i Broddetorp. En blomma per avliden. Jag hoppas att efterlevande och vårdpersonal som har kämpat får tröst från mitt verk, säger konstsmeden Geert Van der Vossen.

Under slutet av maj har blommorna sedan flyttats från Geert Van der Vossens hem i Broddetorp, norr om Falköping, till Göteborg, ett arbete som har planerats länge.

– Vi på Förvaltningen för kulturutveckling samverkar regelbundet med andra aktörer gällande frågor om konst och kultur i det offentliga rummet. Här har vi ingått i en projektgrupp som har arbetat för att ta verket till Göteborg och visa det just under 400-årsjubileet, säger Katarina Karlsson, hemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling. 

I projektgruppen ingår även Tyska Christinae församling, Göteborgs stad och Gbg & Co.

– Genom det här samarbetet vill vi visa att konst i det offentliga rummet även kan ta sig an svåra ämnen. Att kulturens och konstens plats i stadsrummet inte bara handlar om vackra utsmyckningar. Vi kan i större utsträckning använda offentliga platser för dagsfärska uttryck. Kulturen och konstens stora möjlighet är att kunna spegla allas våra drömmar och vedermödor, och att ge tröst, säger Katarina Karlsson.

Pråmen är 12 gånger 7,5 meter och har samma proportioner och färger som en svensk flagga. De 6 561 blommorna står på den blå delen av flaggan. Det gula korset fylls med ett mönster av blomhuvudliknande figurer, lika många som antalet personer som avlidit från att verket färdigställdes hemma hos Geert Van der Vossen i Broddetorp, till några dagar före installationen i Göteborg.

– De rostiga blommorna kommer att smutsa ner flaggan, som en skugga som lägger sig över Sverige till följd av coronapandemin, säger Geert Van der Vossen.

Pråmen ligger i Stora hamnkanalen, vid Tyska bron i Göteborg. Utställningen invigs 4 juni och pågår till den 15 november. Läs mer om utställningen Coronablommor på goteborg2021.com


Senast uppdaterad: 2021-05-28 13:29