Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Körcentrum Väst delade ut 290 000 kronor till västsvenska körlivet

Vid jul brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men 2020 var ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin gav Körcentrum Väst i december 2020 stöd till både körer och körarbetare. Dessutom hade Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg strax före jul sände programmet Hemmakören!

Konserter ställs in och de flesta körer har helt upphört att sjunga tillsammans. Ekonomiskt kan detta till exempel innebära att körer går miste om biljettintäkter, samtidigt som man kanske fortfarande betalar för sin repetitionslokal. De som arbetar som frilansande körledare har svårt att hitta arbetstillfällen.

För att stötta det västsvenska körlivet ger Körcentrum Väst, som är en del av Förvaltningen för kulturutveckling, både arbetstillfällen, coachning och ekonomiskt stöd.

– I november utlyste vi både ett omställningsstöd till körer, och ett tillfälligt projektstöd till körarbetare, till exempel körledare. Den sammanlagda stödsumman vi delat ut är 290 000 kronor, säger Marit Zetterström, konsulent, Körcentrum Väst.

Hon tycker också det är viktigt att ta vara på den starka lusten till sånggemenskap. En jul utan att få sjunga julsånger tillsammans med andra, är för många ingen riktig jul.

– Vi pratade ihop oss med SVT om hur man kan sjunga de älskade julsångerna tillsammans med andra, coronasäkert. Resultatet blev Hemmakören, ett program producerat av SVT Göteborg.

Flera västsvenska körsångare fanns med, digitalt, i Hemmakören. En av dem är Marie Jansons, till vardags producent på Körcentrum Väst.

– Vi gjorde inspelningar i början av december. Det var en ny upplevelse att stå hemma i sitt vardagsrum och sjunga med andra, men helt underbart att komma i julstämning! För mig är julsångerna en viktig del av firandet, och jag hoppas att vi fick hela Sverige att sjunga med, i tv-sofforna! säger Marie Jansons.

Hemmakören sändes kl 19.00 den 21–23 december i SVT1 och fanns också på svtplay.se

Körer och körarbetare som fått stöd

Körer som fått omställningsstöd
Dessa körer i Västra Götaland har fått omställningsstöd på 10 000 kronor vardera för att kompensera för kostnader under pandemin.

Almakören
Akademiska kören
Chalmers Sångkör
Corus Acusticus
Delight
Estradkören
Gaudium Vida Världen
Gothia Show Chorus
Gothia Vokalensemble
Göteborgs Indiekör
Likören
Motvals
Mölndals Kammarkör
Kören Rabalder
Kören Röstrum
Kören Ymna
Släng gafflarna
Stella Academica
Svenska kammarkören
Svenska Vokalensemblen Aoide
Sångensemblen Amanda
Vocal Art Ensemble
Ägglikören

Frilansande körarbetare som fått projektstöd
Dessa frilansande körarbetare i Västra Götaland fick ett tillfälligt projektstöd på 30 000 kronor vardera, motsvarande en månads arbete för att utveckla nya idéer inom körområdet, i samverkan med Körcentrum Väst.

Anci Hjulström – för att utveckla webbinarium och virtuella workshops i scenisk kör för unga.

Charlotte Brorsson Trell – för att utforska körsången genom spontansång och improvisation.

Kontakt
Marit Zetterström, Konsulent Körcentrum Väst, Förvaltningen för kulturutveckling
070 020 67 35
marit.zetterstrom@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2020-12-02 19:36