Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen på Scenkonstbiennalen 2023

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Under en vecka i maj vartannat år visas det bästa från Sveriges scener upp inom teater, musikteater, dans och cirkus. Västra Götalandsregionen medverkar i flera programpunkter under biennalen som sker i Stockholm 30 maj–4 juni.

Scenkonstbiennalen är en arena för alla genrer inom scenkonsten och en mötesplats för scenkonstnärer från hela landet, men också med många utländska gäster. I år fyller Scenkonstbiennalen 30 år och arrangeras i Stockholm den 30 maj-4 juni, med Dramaten som värdscen. 

Västra Götalandsregionen medverkar i följande programpunkter under biennalen: 

Dansens framtid i Sverige 
SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling och Dansplan Sverige vill genomföra ett uppföljande seminarium efter det uppskattade samtalet som hölls på Dansmässan 2022 med titeln ”Dansens framtid i Sverige”. Inbjudna är kulturpolitiker och arrangörer för att fortsätta diskutera dansens förutsättningar och kulturpolitiska plats i Sverige. 

Västra Götalandsregionens danskonsulent Eyrun Thorhallsdottir modererar samtalet och i panelen sitter bland andra Daniel Andersson (L), andre vice ordförande i kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
Onsdag 31 maj kl. 10.30-12.00 (Dramaten, Målarsalen) 

20 år av dansturnéer – Dansnät Sverige blickar bakåt och kör framåt Dansnät Sverige har turnerat dans i 20 år, har stött på motgångar och skördat framgångar. Men vad tar vi med oss från de goda erfarenheterna och vad behöver göras för att möta framtida behov och utmaningar?  

Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling ingår i Dansnät Sverige. VGR:s danskonsulent Eyrun Thorhallsdottir är ordförande i Dansnät Sveriges presidium och kommer att vara på plats.
Onsdag 31 maj kl 13.00–14.30 (Dramaten, Målarsalen) 

Produktionsmiljö för dans etableras i Forsåker I Mölndal får den fria dansen en central plats då den regionala satsningen Produktionsmiljö dans etableras mitt i stadskärnan i den nya stadsdelen Forsåker. Efter 15 år av utredningar och ett konstaterat behov från dansfältet är nu äntligen projekteringen av ett hus för dans i gång! 

Medverkande: Alex Bergström, ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen, Anna Isakson, projektledare VGR, Pernilla Övermark, kommunalråd Mölndals stad, Jenny Tonning, projektutvecklare MölnDala Fastighets AB, Tanja Andersson, dansare och koreograf mfl. 

Moderator: Camilla Eskel, regionutvecklare, Västra Götalandsregionen.
Fredag 2 juni kl 10.00–10.45 (Ö2 Södermalm) 

Vi ritar cirkuskartan Hur ser cirkusens infrastruktur ut i Sverige 2023? Vilka regioner har skrivit in cirkus i sin kulturplan? Var finns produktionsplatserna? Var finns spelplatserna? Med avstamp i det underlag som finns hos Kulturrådet i form av ansökningar och redovisningar samtalar vi om cirkusens förutsättningar, möjligheter och behov.  

Västra Götalandsregionens cirkuskonsulent Karin Skierus medverkar i panelsamtalet tillsammans med Josefin Rosales, konstnärlig ledare Parkteatern/Stockholms stadsteater cirkus, Magali Bancel, konstnärlig utvecklingsledare cirkus på Riksteatern och Lina B Frank, verksamhetsledare och internationell koordinator, Cirkus Syd. 
Fredag 2 juni kl 09.15–10.45 (Dramaten, Tornrummet) 

Läs mer om Scenkonstbiennalen 2023 här...

Scenkonstbiennalen arrangeras av den ideella föreningen Scensverige i samarbete med en eller flera värdar. Scenkonstbiennalen 2023 genomförs med stöd från Kulturrådet, Stockholms stad, Region Stockholm och Konstnärsnämnden. 


Senast uppdaterad: 2023-05-17 09:10