Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Med anledning av covid-19

Kulturlivet och besöksnäringen har drabbats mycket hårt av den pågående pandemin. Vi har på olika sätt ställt om vår verksamhet för att kunna erbjuda våra samarbetsparter och målgrupper stöd, fortbildning och kompetens digitalt. Vi också har inrättat nya typer av residens- och projektformer. Nu har vi ett särskilt uppdrag att stötta kulturlivet med nystarten efter pandemin.

Under 2021 och framåt ska Kulturutveckling, i dialog med Kulturnämnden, särskilt fokusera på att stärka och stödja förutsättningar och strukturer för ett livskraftigt kulturliv, bland annat med fokus på uppdrag för kulturutövare vars arbetsmarknad påverkats av konsekvenserna av pandemin. Vi ska både bidra till en återhämtning och en nystart. 

Möjligheten att aktivt bedriva insatser för äldre och personer som tvingas vara isolerade under pandemin ska prövas. Vi ska kartlägga både hur vi kan samverka med olika delar av civilsamhället samt vilka stödformer som skulle kunna användas. 

Förvaltningens museer och besöksmål

Våra egna museer och besöksmål har också påverkats i hög grad, där vi i nära dialog med Smittskyddet inom Västra Götalandsregionen bland annat hållt stängt under lång tid. Nu är museerna öppna, med stor respekt för att läget snabbt kan förändras. Vi uppmanar därför våra besökare att komma vaccinerade och friska. 

Den publika verksamheten har istället i viss omfattning erbjudits digitalt via Digiseum, digitala föreläsningar och digitala lektioner för förskola och skola

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Med tidigare erfarenheter och nyvunna kunskaper kan vi tillsammans verka för ett rikt, hållbart och långsiktigt kulturliv. Här har vi samlat flera av de verktyg och stöd vi kan erbjuda för just nystarten.

Se Kulturting 2021 i efterhand

Den 8 oktober 2021 arrangerade vi Kulturting Västra Götaland och temat var Nystart. Konferensen var en smältdegel med högaktuella perspektiv på kulturlivets nystart. Här kan du ta del av innehållet i efterhand.

Helpdesk för kulturstöd

Under pandemin drev Förvaltningen för kulturutveckling Helpdesk kulturstöd. Syftet var att guida kulturlivet bland de åtgärder som sattes in för att mildra konsekvenserna av pandemin.

Senast uppdaterad: 2021-10-15 09:08