Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Barn och unga

Alla barn och unga har rätt till konst och kultur, oavsett var man bor eller vem man är. Vi erbjuder fortbildning, inspiration och vägledning så att kulturutövare, kommuner, institutioner och civilsamhället kan erbjuda alla barn och unga kvalitetssäkrad konst och kultur.

Målet är att alla barn och unga i Västra Götaland ska ha tillgång till kulturupplevelser av hög kvalitet och ha möjlighet till att själva skapa. Vi arbetar därför aktivt för att stärka barns rättigheter och deltagande, oavsett förutsättningar. Genom att förmedla föreställningar, workshops och besöksmål, genomföra fortbildningar och nätverksträffar, ta fram bokningsbara utställningar, driva projekt och ta fram handlednings och metodmaterial bidrar vi till att utveckla och stärka kulturen för barn och unga. 

Aktuellt inom barn och unga

Vi arbetar ständigt för barn och ungas rätt till konst och kultur, oavsett var man bor eller vem man är. Våra mest aktuella projekt och satsningar hittar du här. Välkommen att läsa mer!

Barn och ungas delaktighet

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Vi har paketerat delar av vår breda verksamhet för att du enkelt ska hitta relevant information, utifrån den roll i vilken du arbetar med kulturens nystart. Här har vi samlat innehåll för dig som arbetare med barn och ungas delaktighet.

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.

KulturCrew

KulturCrew är ett koncept som vänder sig till barn och unga mellan 10 och 18 år. Konceptet går ut på att deltagarna lär sig att planera och genomföra kulturarrangemang. På den skola, fritidsgård eller kulturskola som ansluter sig bildas ett crew av 6–8 elever som utbildas i arrangörsskapets alla delar. Nyfiken? Välkommen att läsa mer här.

Fortbildning och evenemang

Hos oss finns ett stort och varierat utbud av fortbildning och kompetensutveckling. Här hittar du bland annat seminarier, frukostträffar, inspirationsdagar, kurser och konferenser.

Läsfrämjande för barn

Vi arbetar med flera initiativ för att öka läslust och medläsande bland barn och vuxna. Sommarboken, Gåvoboken och Barnens Bibliotek är tre av dem.

En hand som håller fyra marimba-klubbor.

Vårt arbete med kulturskolan

Här hittar du samlad information om Förvaltningen för kulturutvecklings arbete med Västra Götalandsregionens kulturskolor.

Förvaltningens barnrättsarbete

Vi arbetar både strategiskt och operativt för att stärka barns rättigheter. Det finns utbildade ombud för barnets rättigheter som är utspridda på olika enheter inom förvaltningen.

Techformance

Techformance är ett digitalt verktyg och en arbetsmetod där traditionell scenkonst möter spelvärlden. Projektet tar fram konkreta digitala verktyg med som scenkonstbranschen ska kunna använda för att skapa delaktighet, nya berättelser och konstnärliga upplevelser för barn.

Senast uppdaterad: 2022-05-05 09:16