Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturskolepedagogdagen

Kulturskolepedagogdagen är en fortbildningsdag för kulturskolepedagoger i hela landet. Här får du möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för att främja en likvärdig kulturskola med hög kvalitet.

Dagen har tidigare genomförts vid två tillfällen, hösten 2019 på Högskolan för scen och musik i Göteborg, och hösten 2020 i en digital upplaga. Kulturskolepedagogdagen arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling och Göteborgs universitet. Även 2021 sker dagen digitalt.

Kulturskolepedagogdagen 1 november – tema delaktighet

Måndagen den 1 november 2021 är det dags för tredje upplagan av Kulturskolepedagogdagen. Årets dag handlar om delaktighet. Vi visar exempel från kulturskolor runt om i landet, metoder, aktuell forskning samt delar från Kulturskolepedagogutbildningen på Göteborgs universitet.

På Kulturskolepedagogdagen 2021 kommer vi att dela upp begreppet delaktighet i följande tre betydelser:

 1. Påverkan och inflytande
  Här handlar det om att hitta välfungerande former av elevinflytande på kulturskolan och bra exempel och metoder för att låta barn och unga påverka innehållet.
  Kan barn och unga delta i verksamhetsplanering på samma villkor som de vuxna?
 2. Vidgat deltagande
  Här tittar vi på hur man kan jobba för att nå nya grupper av barn och unga eller att hitta sätt för att överbrygga hinder för deltagande så som avstånd, ekonomi eller funktionsnedsättningar.
  Hur ska vi nå de som inte är med?
 3. Känna sig välkommen och lyssnad på
  Här vill vi beskriva ett förhållningssätt som visar att kulturskolan är en plats för just det här barnet, just den här individen – att ge förutsättningar för delaktighet.
  Kanske är detta något vi tar för givet att vi kan och gör, men exakt hur gör vi?

Följ dagen tillsammans på er kulturskola

Upplägget passar allra bäst att följa tillsammans med kollegor på din kulturskola, gärna hela kollegiet!

Programmet består bland annat av filmer med tillhörande diskussionsfrågor, som passar för grupper om 2-6 personer. Som avslutning på dagen kommer du ha möjlighet att delta i gruppsamtal med kollegor från hela landet via Teams.

Här kan du läsa mer om upplägget för dagen, och hur du som kulturskolechef kan förbereda grupper, lokaler och teknik...

Anmälan

Du anmäler dig senast 20 oktober via digitalt formulär som du hittar här...

Alla anmälda kommer att få en länk till en hemsida, där programmet kommer att presenteras den 1 november. Länken skickas ut i slutet av oktober.

Inspirationstalare: Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära artister med en bred repertoar som sträcker sig från opera och operett till musikal och pop. Vid sidan om att sjunga på de stora opera- och konserthusen är han en välkommen gäst på TV i både Melodifestivalen, Let’s dance och Allsång på Skansen såväl som debatt- och kulturprogram. Han har P2:s mest lyssnade pod, Operahuset och är en stark röst i kulturdebatten. Han är dessutom en återkommande gäst vid Kungahusets högtider såsom Nationaldagen och Kronprinsessans födelsedag och har gett ut flera skivor och böcker. Nästan lika omtalad som för sin sång är Rickard för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och HBTQIA-frågor.

Praktisk information

Vad: Kulturskolepedagogdagen 2021
Var: Via din dator på din kulturskola eller hemma.
När: Måndagen den 1 november kl 09.30–16.00.
Sista anmälningsdag: 20 oktober
Kostnad: Det kostar ingenting att delta på Kulturskolepedagogdagen 2021.

Kan din kulturskola inte delta den 1 november?

Om din kulturskola inte kan delta måndagen den 1 november, kan ni anmäla er som vanligt och genomföra den en annan dag under samma vecka. Allt material ligger tillgängligt till och med fredagen den 5 november. 

Kulturskolepedagogdagen 2021 arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling och Göteborgs universitet.

Anette Andersson Huber

Producent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Åsa Jansson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-10-01 10:55