Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Material från Kulturskolepedagogdagen 2021

Måndagen den 1 november 2021 genomfördes den tredje upplagan av Kulturskolepedagogdagen. Årets dag var digital och handlade om delaktighet. Vi visade exempel från kulturskolor runt om i landet, metoder, aktuell forskning samt delar från Kulturskolepedagog-utbildningen på Göteborgs universitet. Här hittar du delar av det material som presenterades.

Årets inspirationstalare: Rickard Söderberg

Årets inspirationstalare är en av Sveriges mest folkkära artister, på scenen, i radio och TV. Han har även gett ut skivor och böcker och är en stark röst i kulturdebatten. Nästan lika omtalad som för sin sång är Rickard för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och HBTQIA-frågor. (Filmen fanns tillgänglig till 31 december 2021.)

Föreläsning: Ylva Ågren

Filosofie doktor i Barn- och ungdomsvetenskap med inriktning barnkultur. Hon arbetar som lektor vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet. Här pratar hon om delaktighet, makt och barns rätt till inflytande. (Filmen fanns tillgänglig till 31 december 2021.)

Material från workshop-pass 1

Delaktighet i betydelsen påverkan och inflytande. (Materialet finns tillgängligt till 24 juni 2022, förutom exemplet från Umeå som utgår vid årsskiftet.) Klicka här för att komma till materialet...

Material från workshop-pass 2

Delaktighet i betydelsen vidgat deltagande. (Materialet finns tillgängligt till 24 juni 2022, förutom metoden Scen:se och Forskning i kulturskolan som utgår vid årsskiftet.) Klicka här för att komma till materialet...

Material från workshop-pass 3

Delaktighet i betydelsen att känna sig välkommen och lyssnad på. (Materialet finns tillgängligt till 24 juni 2022) Klicka här för att komma till materialet...

 

På Kulturskolepedagogdagen 2021 delade vi upp begreppet delaktighet i följande tre betydelser:

 1. Påverkan och inflytande
  Här handlar det om att hitta välfungerande former av elevinflytande på kulturskolan och bra exempel och metoder för att låta barn och unga påverka innehållet.
  Kan barn och unga delta i verksamhetsplanering på samma villkor som de vuxna?
 2. Vidgat deltagande
  Här tittar vi på hur man kan jobba för att nå nya grupper av barn och unga eller att hitta sätt för att överbrygga hinder för deltagande så som avstånd, ekonomi eller funktionsnedsättningar.
  Hur ska vi nå de som inte är med?
 3. Känna sig välkommen och lyssnad på
  Här vill vi beskriva ett förhållningssätt som visar att kulturskolan är en plats för just det här barnet, just den här individen – att ge förutsättningar för delaktighet.
  Kanske är detta något vi tar för givet att vi kan och gör, men exakt hur gör vi?

 

Kulturskolepedagogdagen 2021 arrangerades av Förvaltningen för kulturutveckling och Göteborgs universitet.

Anette Andersson Huber

Producent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Åsa Jansson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-06-23 13:54