Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Garnfolk - Akryl

Historik

Syntetiska fibrer utvecklades i Tyskland i början på 1900-talet, men det dröjde ända till 1930-talet innan materialet kom i produktion. Den första syntetiska fibern var nylon, som sågs som ett billigare alternativ till silke. Akrylfibern orlon uppfanns i början av 1940-talet och sågs som en syntetisk ersättare till ullen.

Egenskaper

Akrylen är en av de svagaste syntetfibrerna. Den är dock starkare än ull, som den är framtagen för att efterlikna. Fibern är elastisk och påverkas i liten utsträckning av solljus.

Akryl är inte bra på att ta upp fukt, vilket gör att den gärna blir elektriskt laddad och drar till sig damm och smuts. Det gör också att kläder av akryl känns täta och klibbiga mot huden. Akrylen mjuknar och förstörs vid 190 grader och därför ska du vara försiktig när du stryker kläder av akryl.

Akryl, liksom andra material med korta fibrer, bildar noppor då de används. Fibern nöts inte när den böjs och därför är nopporna svåra att få bort.

Miljö/hållbarhet

Akryl tillverkas av olja, som är ett icke förnybart råmaterial. Kemikalieanvändningen och energiåtgången är stor när syntetiska fibrer framställs.

Idag ökar användningen av återvunna plastmaterial, vilket minskar behovet av råmaterial och sänker energiåtgången något.

Textiltvätt är en av de största källorna till utsläpp av mikroplaster i naturen. När syntetfibrer tvättas så frigörs små plastpartiklar. Dessa går rakt igenom reningsverken och hamnar ute i sjöar och vattendrag, där de finns kvar under lång tid.

Senast uppdaterad: 2021-10-05 10:57