Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Garnfolk - Polyester

Historik

Polyester är en syntetisk fiber, alltså en konstgjord fiber. Syntetiska fibrer framställs oftast av fossila råvaror, som olja. Syntetiska fibrer utvecklades i Tyskland runt 1910 men det dröjde ända fram till 1930-talet innan materialet kom i produktion. Den första syntetiska fibern var nylon. Den sågs som ett billigare alternativ till silke.

Nylon patenterandes 1941 och vid samma tid uppfann brittiska forskare polyester. Efter det gick utvecklingen fort och polyester är idag den vanligaste textilfibern i världen, sett till användning.  Anledningen till detta är att det är billigt att köpa in och billigt att producera. Polyester passar bra för massproduktion.

Egenskaper

Polyester har låg fuktupptagningsförmåga och låg värmeisoleringsförmåga. Syntetiska material kan hålla länge och är slitstarka. Därför används de ofta till sportkläder och fritidskläder. Fleecetröjor är till exempel gjorda av polyester. Polyester har också egenskaper som gör att fibern håller färg bra.
I syntetmaterial sitter nopporna kvar på grund av att materialet inte nöts av att fibern böjs.

Miljö/hållbarhet

Polyester tillverkas av fossila källor som olja, ett icke förnybart råmaterial. Kemikalieanvändningen och energiåtgången är stor när syntetiska fibrer framställs. När syntetfibrer tvättas så frigörs mikroplaster. Dessa går rakt igenom reningsverk och hamnar ute i naturen, där de finns kvar under lång tid.

Idag ökar användningen av återvunna plastmaterial, vilket minskar behovet av råmaterial och sänker energiåtgången något. Men även om råvaran är återvunnen krävs mycket energi, vatten och andra sekundära resurser för att framställa tyg.

Senast uppdaterad: 2021-10-05 13:05