Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Garnfolk - Silke

Historik

Fjärilsarten som framställer den textila fibern silke heter Bombyx mori. Dess larver lever uteslutande av mullbärsblad och när de förpuppas spinner de in sig i en kokong av silke. Det är kokongen som utvinns och blir textila fibrer.

Silket har sitt ursprung i Kina, där sidentyg framställdes redan för 6000 år sedan. Kunskapen spreds sedan vidare till Indien och Japan. Efterfrågan på silke är stor i världen och Kina är den i särklass största producenten. Tyg av silkefiber kallas i Sverige för siden.

I Sverige odlades silke redan på 1500-talet. Vid Överflödsförordningen 1766 – med syfte att begränsa lyxkonsumtion i landet - förbjöds siden nästan helt i kläder. Det ledde till att den svenska sidenproduktionen stannade av.

Egenskaper

Silke är en mjuk och glansig fiber som känns sval mot huden när det är varmt och värmer när det är kallt. Den består av två olika proteinämnen: fibroinet, som bygger upp tråden och sericinet, som är ett limämne som omger och skyddar fibroinet. Det finns många olika sorters silke med olika egenskaper. Här är några exempel:

Mullbärssilke

Fibern kommer från silkesfjärilar som levt endast på mullbärsblad. Kokongen kokas, vilket gör att sericinet löser upp sig. Silkestråden kan därefter rullas ut - man hasplar silket. När kokongen kokas, dör larven. Väljer man att skära upp kokongen för att inte döda larven, blir silkesfibrerna kortare. Garn av mullbärssilke är glansigt och långfibrigt.

Tussahsilke

Tussahsilke kallas också vildsilke. Till skillnad från mullbärssilket kan inte sericinet kokas av. Därför blir Tussahsilket grövre och mer ojämnt än mullbärssilket. Eftersom man inte kan kontrollera de vilda larverna, varierar silket i färg mellan vitt, mörkgrå, beige och gult.

Schappesilke

Schappesilke består av det silke som tillverkas av de yttersta silkesfibrerna, som är för trassliga för att kunna nystas av. Fibrerna kammas så att de ligger parallellt och spinns därefter.

Miljö/hållbarhet

Konstgödsel används till odling av mullbärsträd. Däremot används inte bekämpningsmedel, eftersom det skulle skada silkeslarverna.  

Vildsilke kan vara skonsammare mot silkeslarverna, eftersom det kan tillverkas av puppor som larverna övergivit.

Senast uppdaterad: 2021-10-05 13:03