Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cirkus

Vår kunskap inom cirkusområdet bidrar till ett aktivt och inkluderande kulturliv. Tillsammans med andra stärker vi den samtida cirkusens roll i samhället.

Vi utvecklar förutsättningar för att skapa och uppleva samtida cirkus i hela Västra Götaland. Cirkuskonsulenten på Förvaltningen för kulturutveckling inspirerar och ger råd till exempel om hur du kan använda cirkus som verktyg i skolan eller att stärka dig som arrangerar cirkusevenemang. Cirkuskonsulenten jobbar även med folkhälsa, integration och internationella utbyten.

Förvaltningen för kulturutveckling har en cirkuskonsulent sedan våren 2020. Men helt ny är konstformen inte för förvaltningen. Cirkus har tidigare ingått i dansområdet, där danskonsulenterna bland annat sett till att cirkuskonsten funnits representerad på utbudsdagar för barn och unga, och i Kulturkatalogen Väst. Med en specialiserad cirkuskonsulent kan förvaltningen bidra både till att konstformen lyfts ännu mer, och till att Västra Götalandsregionen är en attraktiv plats för cirkusartister att bo i, med en levande cirkuskultur där många arrangemang med cirkus och genreöverskridande verk presenteras.

Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen driver Infrastrukturellt Nätverk för Cirkus (INC). Här får du kontakt med andra utövare och arrangörer samt information om träffar, utbildningar och evenemang inom cirkus. Tillsammans strävar vi för att öka möjligheterna för både arrangörer och utövare att verka i regionen genom att skapa bättre förutsättningar via samverkan. 

För att gå med i nätverket, kontakta Karin Skierus. 

Karin Skierus

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Med tidigare erfarenheter och nyvunna kunskaper kan vi tillsammans verka för ett rikt, hållbart och långsiktigt kulturliv. Här har vi samlat flera av de verktyg och stöd vi kan erbjuda för just nystarten.

Fotograf: Einar Kling Odenkrans

Turnésamarbete i regionen hösten 2021

Under hösten 2021 samarbetar Förvaltningen för Kulturutveckling, Cirkus i Väst och Riksteatern Väst kring en turnéslinga med möjlighet för arrangörerna att också välja till prova-på-cirkus i samband med föreställningen. Cirkusduon Philo och Felix kommer att besöka 15-talet platser i Västra Götaland med The Red Pants Show.

Cirkusflätan

Cirkusflätan är ett treårigt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Stockholm.

Seminarieserie inom Cirkusflätan hösten 2021

Under 2021 bjuder Cirkusflätan in till en serie träffar. De vänder sig till dig som vill ta del av aktuella projekt och satsningar inom cirkus. Träffarna sker via Teams oktober–december.

Cirkusresidens 2021

Under 2021 har vi genomfört två residens, för verksamma inom cirkusområdet i Västra Götaland. Residenset ”Spawn” hade tema barn och unga, och skedde i slutet av augusti i den nybyggda Cirkuskvarnen strax utanför Uddevalla. Det andra residenset “Hidden figures” fokuserade på kvinnor och kvinnohistoria, och skedde i början av september, i samband med Nycirkusfestival Rydal i Marks kommun.

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.

Kulturliv för alla

Vill du arbeta för att kultur ska nå och angå alla oavsett förutsättningar? Vi erbjuder stöd till kommuner, arrangörer, konstnärer och andra för ett kulturliv där alla har möjlighet att ta del av, och utöva, kultur. Du kan till exempel få coachning och stöd i hur du tänker runt tillgänglighet och jämställdhet. Kontakta oss!

Ett stiliserat kuvert i en blå cirkel mot grå bakgrund.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Förvaltningen för kulturutveckling skickar ut nyhetsbrev inom flera olika områden. Här får du en överblick över alla nyhetsbreven och kan bocka för vilka du vill prenumerera på. Trevlig läsning!

Karin Skierus

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Angelica Hadzikostas

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-01-19 13:42