Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cirkus

Vår kunskap inom cirkusområdet bidrar till ett aktivt och inkluderande kulturliv. Tillsammans med andra stärker vi den samtida cirkusens roll i samhället.

Vi utvecklar förutsättningar för att skapa och uppleva samtida cirkus i hela Västra Götaland. Cirkuskonsulenten på Förvaltningen för kulturutveckling inspirerar och ger råd till exempel om hur du kan använda cirkus som verktyg i skolan eller att stärka dig som arrangerar cirkusevenemang. Cirkuskonsulenten jobbar även med folkhälsa, integration och internationella utbyten.

Cirkusresidens 2021

Under 2021 genomför vi två residens, för verksamma inom cirkusområdet i Västra Götaland. Residenset ”Spawn” har tema barn och unga, och sker i slutet av augusti i den nybyggda Cirkuskvarnen strax utanför Uddevalla. Det andra residenset “Hidden figures” fokuserar på kvinnor och kvinnohistoria, och sker i början av september, i samband med Nycirkusfestival Rydal i Marks kommun.

Cirkusflätan

Cirkusflätan är ett treårigt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Stockholm.
Ett barn i gul tröja med två jongleringskäglor.

Digital kurs i cirkuspedagogik och didaktik

Hur lägger vi upp våra cirkuslektioner och varför gör vi just så? Nu har du som jobbar som cirkuspedagog möjlighet att fortbilda dig inom cirkuspedagogik och didaktik. Här får du inspiration och nya infallsvinklar kring vanliga och viktiga ämnen. Kursen sker digitalt och det kostar ingenting att delta. Kursen pågår under våren 2021, sista anmälningsdag har passerat.

Vad är cirkus? – digitalt möte om arrangörskap för cirkus

Under 2021 kommer Cirkusflätan att bjuda in till en serie möten om arrangörskap för cirkus. Första mötet ägde rum den 20 januari. Temat var “Vad är cirkus?” och seminariet riktade sig både till erfarna arrangörer och till dem som är nya i rollen.
En person som står på händer i en stålställning. Bilden är tagen nerifrån.

Residency at home – Marta Chaves residensperiod inom cirkus

I april 2020 utlyste vi stipendier för enskilt residensarbete, under rubriken Residency at Home. Professionella fria utövare inom alla konst- och kulturformer, boende i Västra Götalandsregionen, kunde söka. Marta Chaves var en av de 35 stipendiaterna, den enda från cirkusområdet
En person som står i en akrobatisk position med händerna korsade.

Om cirkuskonsulenten

Det var i april 2020 som Karin Skierus började som konsulent på Förvaltningen för kulturutveckling inom ett nytt område, cirkus. Men helt ny är konstformen inte för förvaltningen.

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.
Ett stiliserat kuvert i en blå cirkel mot grå bakgrund.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Förvaltningen för kulturutveckling skickar ut nyhetsbrev inom flera olika områden. Här får du en överblick över alla nyhetsbreven och kan bocka för vilka du vill prenumerera på. Trevlig läsning!

Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen driver Infrastrukturellt Nätverk för Cirkus (INC). Här får du kontakt med andra utövare och arrangörer samt information om träffar, utbildningar och evenemang inom cirkus. Tillsammans strävar vi för att öka möjligheterna för både arrangörer och utövare att verka i regionen genom att skapa bättre förutsättningar via samverkan. 

För att gå med i nätverket, kontakta Karin Skierus. 

Karin Skierus

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Karin Skierus

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Angelica Hadzikostas

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-06-16 11:15