Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Digital kurs i cirkuspedagogik och didaktik

Hur lägger vi upp våra cirkuslektioner och varför gör vi just så? Nu har du som är verksam som cirkuspedagog eller ungdomsledare inom cirkus möjlighet att fortbilda dig inom cirkuspedagogik och didaktik. Här får du inspiration och nya infallsvinklar kring vanliga och viktiga ämnen. Kursen sker digitalt, med ett fysiskt avslutningstillfälle och det kostar ingenting att delta. Sök senast 12 december. (OBS! Förlängd ansökningstid)

Målet är att du ska känna dig stärkt i ditt yrke och få tillfälle för diskussion och reflektion kring cirkuspedagogiska frågor tillsammans med kollegor med stor bredd, både vad gäller bakgrund, disciplin och erfarenhet.

Kursen behandlar sex teman ur ett cirkuspedagogiskt perspektiv:
- En trygg miljö
- Planering och upplägg
- Gruppen och dess individer
- Barnets utveckling
- Säkerhet
- Att skapa en cirkusföreställning

Under det sista, fysiska tillfället går vi närmare in på det praktiska utifrån det konstnärliga skapandet, planering och upplägg samt olika stöd och arbetsmetoder för elever med bland annat neuropsykiatriska funktionsvariationer och nedsättningar.
En reseersättning på upp till 1 000 kr/deltagare går att söka för att möjliggöra närvaro vid det sista kurstillfället.

Kursupplägg och datum

Kursen består av tre digitala kursträffar á 90 minuter och en fysisk heldag. Inför varje kurstillfälle ska deltagarna ha lyssnat igenom det informationsmaterial som hör till kursen, sammanlagt sex stycken poddavsnitt á 40 minuter.

De digitala träffarna sker följande datum och tider:

25 februari kl 15:00-16:30  - Kursstart
4 mars kl 15:00-16:30 - Tillfälle 2
18 mars kl 15:00-16:30 - Tillfälle 3
25 mars kl 09:00-16:00 - Fysisk kursavslutning Göteborg

Vid de första tre tillfällena gästar 1-2 erfarna pedagoger för att lyfta ämnen, ställa frågor och diskutera kring det cirkuspedagogiska temat för varje kurstillfälle. Kursansvarig Ida Davidsson leder diskussionen och kommer att följa gruppen genom hela kursen. Det sista tillfället leds av kursansvarig samt inbjudna gäster, där finns utrymme att lyfta nya frågor som uppkommit eller fortsätta diskussioner kring redan behandlade ämnen.
Till det sista kurstillfället finns möjlighet att söka en reseersättning på upp till 1000 kronor/deltagare för att säkerställa möjlighet att närvara. Mer information om reseersättning får deltagarna under kursens gång.

En digital plattform finns även tillgänglig för vidare diskussion, delning av tips och länkar samt fortsatt nätverkande för cirkuspedagoger.

Ansökan, kriterier och urval

Du söker senast den 12 december, via digitalt formulär som du hittar här...

Kriterier

  • Personer från 16 år och uppåt är välkomna att söka.
  • Samtliga kursdeltagare ska vara verksamma cirkuspedagogiskt i någon form.
  • Sökanden från Cirkusflätans samverkansregioner Västra Götalandsregionen,
  • Region Stockholm och Region Östergötland har förtur.
  • Vi eftersträvar mångfald inom gruppen med ett brett spann av olika erfarenheter och bakgrunder.
  • Vi vill att du som deltar har tillgång till stabil internetuppkoppling, webbkamera och headset.

Urval
Kursen har 20 platser. Urvalet kommer att göras genom metoden “först till kvarn” där sökanden från Cirkusflätans samverkansregioner Västra Götalandsregionen, Region Stockholm och Region Östergötland har förtur. Besked ges senast den 31 december.

Frågor

Vid frågor kontakta cirkuskonsulent Karin Skierus


Kursen i cirkuspedagogik och didaktik arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Region Stockholm och Region Östergötland i projektet Cirkusflätan.

Karin Skierus

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-02-04 13:21