Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dans

Vår kunskap inom dansområdet bidrar till ett aktivt och inkluderande kulturliv. Tillsammans med andra stärker vi dansens roll i samhället. Vi utvecklar förutsättningar för att skapa och uppleva dans i hela Västra Götaland.

Danskonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling inspirerar och ger råd till exempel om hur man kan använda dans som verktyg i skolan. De jobbar också med att stärka dig som arrangerar dansevenemang, de jobbar med folkhälsa och med internationella utbyten.

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Med tidigare erfarenheter och nyvunna kunskaper kan vi tillsammans verka för ett rikt, hållbart och långsiktigt kulturliv. Här har vi samlat flera av de verktyg och stöd vi kan erbjuda för just nystarten.

Skapa Dans Väst

Skapa Dans är en årlig nationell koreografitävling för unga mellan 14 och 22 år där alla dansstilar är välkomna. Tävlingen består av regionala delfinaler där den vinnande koreografin går vidare till riksfinalen i Stockholm. Den regionala delfinalen i Västra Götaland går under namnet Skapa Dans Väst och arrangeras av Regionteater Väst och Förvaltningen för Kulturutveckling.
En grupp dansande kvinnor i rosa, skimrande caper, på ett scengolv.

Communitydans

Communitydans är en metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans. Arbetet leds av en danskonstnär. Här får du veta mer om metoden, vi presenterar pågående och tidigare communitydansprojekt – och vårt nätverk för communitydans.
En grön kartbild över Västra Götaland, där Vänersborg, Uddevalla, Vara och Borås finns utmärkta med röda prickar.

Danslyftet – en regional satsning på dans

Under kulturplanperioden 2016–2019 beslutade kulturnämnden om en satsning för att regionalisera och tillgängliggöra danskonsten på scener utanför Göteborg – Danslyftet. Under 2020–2023 är området fortsatt prioriterat i kulturstrategin och inför 2020 togs beslut om att fortsätta satsa på utvecklingen av dans. Här kan du läsa mer om Danslyftet.
En grupp barn som dansar i ett rum.

Dans i skolan

Förvaltningen för kulturutveckling tar fram metoder och lärarhandledningar för dig som arbetar i skolan och vill jobba med dans och rörelse. Här kan du också läsa mer om våra danspedagogturnéer och vårt dansspel Stegvis.

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.
En rad röda stolar på en scen med belysning underifrån.

Dansresidens

Ett residens erbjuder danskonstnären fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket. Endast fantasin sätter gränser för hur ett dansresidens kan genomföras. De kan se olika ut beroende på förutsättningar och behov. Vi arrangerar och stöttar en rad olika residens.

KOKO Kommunkoreograf

KOKO kommunkoreograf är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge.

Kulturliv för alla

Vill du arbeta för att kultur ska nå och angå alla oavsett förutsättningar? Vi erbjuder stöd till kommuner, arrangörer, konstnärer och andra för ett kulturliv där alla har möjlighet att ta del av, och utöva, kultur. Du kan till exempel få coachning och stöd i hur du tänker runt tillgänglighet och jämställdhet. Kontakta oss!
En mängd broschyrer som ligger i en hög.

Publikationer från dansområdet

Här hittar du handledning för assistenter i danssammanhang, material för dans i skolan, guide för att tolka scenens bilder och tecken, handbok för kulturprojekt, inspirationsguide om integrerad dans – och mycket annat. Du kan ladda ner materialet digitalt eller kontakta danskonsulenterna för att få ett tryckt exemplar.
Ett stiliserat kuvert i en blå cirkel mot grå bakgrund.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Förvaltningen för kulturutveckling skickar ut nyhetsbrev inom flera olika områden. Här får du en överblick över alla nyhetsbreven och kan bocka för vilka du vill prenumerera på. Trevlig läsning!

Angelica Hadzikostas

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Eyrun Thorhallsdottir

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anna Bäckvall Åkerström

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Tina Andersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-10-11 14:39