Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dansresidens

Ett residens erbjuder danskonstnären fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket.

Genom ett dansresidens...

  • uppmuntrar och stöttar man danskonstnären till ett fokuserat och fördjupat konstnärligt arbete.
  • sprider man danskonst till nya platser
  • skapar man tillfällen – för både betraktare och danskonstnär – att möta båda nya intryck och nya uttryck.

Endast fantasin sätter gränser för hur ett dansresidens kan genomföras. De kan se olika ut beroende på förutsättningar och behov. Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar och stöttar en rad olika residens.

Produktionsresidens 2021
Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserar ett nytt produktionsresidens för dans, i samarbete med Vara Konserthus och Danscentrum Väst. Residenset avslutas med premiär av två nya dansföreställningar den 10 november på Stora Teatern och visning av föreställningarna den 1 december på Vara Konserthus. Läs mer...

Residens på Vitlycke Centre for Performing Arts
Varje år arrangerar vi tre till fyra residens på Vitlycke Centre for Performing Arts. Residensen är cirka tre veckor långa. Utlysningarna sker på våren, du kan få mer information om våra utlysningar via vårt nyhetsbrev.

Danscentrums sommaresidens – två regionala residens
Under två år har vi samarbetat med Dancentrum Väst och inom ramen för deras sommarresidens arrangerat två regionala residens. Ett på Bjällansås Studio, och ett på Scenstudion i Gerlesborg.

KID – Göteborg
Förvaltningen för kulturutveckling koordinerar KID-Göteborg, Konstnärsnämndens Internationella Dansprograms residens i Göteborg som startades år 2010. Residensgruppen består av 3:e Våningen, Danscentrum Väst, Atalante, Göteborgs Dans och Teater Festival och Skogen. Residensgruppen väljer konstnärer i samarbete med Internationella Dansprogrammet. De skräddarsyr sedan de internationella koreografvistelserna beroende på vem/vilka som kommer och fixar bland annat med möten, samtal och workshops. Residensprogrammet omfattar resa, boende, studiotid samt ett skattefritt stipendium är inriktat på research och utveckling. Residenset ger goda förutsättningar för internationella koreografer att arbeta i Göteborg och för att möta och inspirera det lokala danslivet.

Communityresidens
Varje år arrangerar Förvaltningen för kulturutveckling communitydansresidens. Här får både danskonstnären och medborgaren tillfälle att utforska dansen, som utgår från en specifik plats och människorna som lever på platsen.

KOKO – Kommunkoreograf
Under 2018 var Mölndals stad pilotkommun i Västra Götaland inom projektet KOKO – Kommunkoreograf. Under ett år lät danskompaniet Embla dans & teater dansen genomsyra hela kommunen. Under 2019 var det dags för Härryda kommun, som hade kommunkoreografer från Big Wind.

Senast uppdaterad: 2022-01-04 12:18