Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kommunkoreograf

Ett sätt att lyfta dansen i en kommun är att under ett år ha egna kommunkoreografer. I projektet KOKO kommunkoreograf kan du ta chansen att satsa långsiktigt på dansen!

KOKO kommunkoreograf är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge.

Kommunkoreograferna ger kommunen danskonst som berör, gör skillnad, skapar möten, är mobil i sin form och som ger avtryck under lång tid efter projektet. Det handlar om mötet mellan de som bott länge eller är nya medborgare i staden – unga som äldre. Genom ett utåtriktat arbete i stor skala med danskonst, skapande och upplevelser får alla möjlighet att ta del av dansens kraft och uttryck. 

Mötet mellan danskonstnärer och kommun öppnar upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas, både som kommun och danskonstnär.

KOKO kommunkoreograf är ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet, som har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad och län under åren 2016–2018. 2018 anslöt sig Kultur i Väst/Västra Götaland. Från 2019 är Förvaltningen för Kulturutveckling nationell projektägare för KOKO kommunkoreograf. Här hittar du en metodhandbok med samlade erfarenheter från projekt genomförda 2016–2018.

Projektet KOKO kommunkoreograf får finansiellt stöd av Kulturrådet. Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år med kommunkoreografer tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling. För mer information kontakta danskonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling.

KOKO kommunkoreograf på Tjörn 2021–2022

Tjörns kommun satsar på kommunkoreografer från hösten 2021 och ett år framåt. De danskonstnärer som kommer att arbeta i kommunen är Kompani Catapult, ett Göteborgsbaserat danskompani med fyra medlemmar.
Åtta dansare som sitter på blåa pilatesbollar, utomhus, med ryggen åt kameran.

KOKO skapar ringar på vattnet – Dans på plats

KOKO kommunkoreograf har skapat ringar på vattnet i Västra Götalandsregionen, även utanför de ettåriga residensen. Våra utlysningar har lett till samtal och samarbeten med fler kommuner än de som fått egna koreografer under ett helt år. Nu finns även danssatsningen Dans på plats i två kommuner: Tranemo och Tanum.
Två personer som hoppar framför en graffitivägg

Härryda 2020 – dans i pandemitid

I Härryda jobbade tre kommunkoreografer under 2020. De har arbetat kreativt och flexibelt kring situationen med corona och har bland annat skapat en dansande blombukett utanför fönstren på äldreboenden i kommunen.
Två dansare i en galleria med var sin resväska

Mölndals satsning på dans 2018

Mölndals kommun hade egna kommunkoreografer under 2018, en satsning som gett många ringar på vattnet. När dansåret avslutades hade de träffat nästan 2 000 personer, både som deltagare och åskådare, vid mer än 80 tillfällen på offentliga platser runt om i Mölndal, Kållered och Lindome. Bland aktiviteterna ryms allt från workshops för barn och unga och familjeföreställningar på biblioteken, till pop up-dansföreställningar på tågperronger och i matbutiker.

Tina Andersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Eyrun Thorhallsdottir

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anna Bäckvall Åkerström

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-05-28 10:13