Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

KOKO skapar ringar på vattnet – Dans på plats i Tranemo och Tanum

KOKO kommunkoreograf har skapat ringar på vattnet i Västra Götalandsregionen, även utanför de ettåriga residensen. Våra utlysningar har lett till samtal och samarbeten med fler kommuner än de som fått egna koreografer under ett helt år. Nu finns även danssatsningen Dans på plats i två kommuner: Tranemo och Tanum. De har, genom en särskild satsning i spåren efter pandemin, fått ett mindre bidrag för att göra lokala dansinsatser under 2021, i samma anda som KOKO kommunkoreograf.

– De här kommunerna har visat ett stort dansintresse. Vi har konsulterat och de har fått spåna fritt kring vilka möjligheter den här dansinjektionen kan ha, hos just dem, säger Tina Andersson, danskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.

Projektet är ett slags KOKO kommunkoreograf, fast i miniformat, där danskonsten, invånarna och kommunen står i centrum för vad som är möjligt, med danskonsten som kraftfält och källa.

Målet är att ge plats åt dansen på sätt som gagnar kommunernas verksamheter, att synliggöra konstformen, docka an till befintlig verksamhet, skapa nytt, men framför allt skapa en nyfikenhet på vad dans kan vara, på hemmaplan.

– Det är alltid spännande att följa de möten som uppstår, både med det väntade och det oväntade som dansen är så fenomenal på, säger Anna Åkerström, danskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling

Tranemo – Dansa en plats

Tranemo kommun kallar sitt projekt ”Dansa en plats” och samarbetar med danskonstnären Benedikte Esperi som utgår från Glasets Hus i Limmared. Projektet startade i början av mars, och avslutas i september med ett inslag under en mindre kulturfestival. Här ser du Benedikte Esperi (som även har gjort filmen) i tre upplagor, i en perrongdans, våren 2021, i Tranemo kommun.

 

Bland dansaktiviteterna finns bland annat:

  • koreografi och performance i parker, lekplatsen och på padelbanan
  • perrongdans
  • dans på Glasets Hus
  • workshops med barn i grundskola och kulturskola
  • dansinstallation längs en cykelväg, med barn och unga, under invigningen av konstprojektet Tur och Retur 12 juni
  • pop-up performances

Läs mer om Dansa en plats i Tranemo här...

Dans på plats i Tanum

I Tanums version av Dans på plats har elever från Grebbestads folkhögskola i samarbete med Dansstudion Gerlesborg genomfört danshappenings och performances i kommunen, under en vecka under våren. De har besökt Hamburgsund, Fjällbacka, Grebbestad samt Tanumshede, och framträtt på offentliga platser samt på skolgårdarna på elevernas raster. Reaktionerna har varit mycket positiva, och en elev på högstadiet kommenterade skolgårdsdansen så här: "Wow – händer det här i Hamburgsund?!"
Här kan du se Scenstudion Gerlesborg gestalta en resa. Vart är vi på väg? (Foto: Birgitta Sparre)

 

Earthheart Dance/Åsa Rockberg och Agneta Cronholm gav ”En livsresa”, ett program med danspoesi, musik och sång på äldreboenden i kommunen. Föreställningen rör sig från livets början, på våren, i barndomen, och inleds med att varje åskådare fick en liten blombukett. Livsresan har sedan illustrerat fyra olika faser, med dikter, känd svensk visrepertoar, och dans genom äventyr, kärlek och sorg. Efter varje föreställning har också ingått en språkstund, där man mött publiken och de kunnat dela med sig av berättelser ur sina liv. 

Spelplan: Tanumshede och Bullaren 31 maj, Fjällbacka och Grebbestad 7 juni, Kville och Gerlesborg 23 juni. (Foto: Elisabet Etander)

Anna Bäckvall Åkerström

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Tina Andersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-07-02 09:58