Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skapa Dans Väst

Skapa dans logotyp. I varje bokstav finns en siluett av en dansande kropp.

Skapa Dans är en årlig nationell koreografitävling för unga mellan 14 och 22 år där alla dansstilar är välkomna. Tävlingen består av regionala delfinaler där den vinnande koreografin går vidare till riksfinalen i Stockholm. Tävlingarna äger rum på scen inför publik. I tävlingsjuryn sitter koreografer och danspersonligheter från hela Sverige. Den regionala delfinalen i Västra Götaland går under namnet Skapa Dans Väst och arrangeras av Regionteater Väst och Förvaltningen för Kulturutveckling.

Tävlingens syfte är att uppmuntra till ett eget dansskapande hos unga och visa den fantastiska kreativitet, kompetens och kunnande som finns. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik, så kan man vara med och tävla oavsett dansbakgrund och dansstil. Som tävlande får du hjälp av dansteaterns ljustekniker för att ljussätta ditt verk och träffa andra ungdomar som brinner för dans.

För tävlande

 • Den tävlande ska vara mellan 14 och 22 år.
 • Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/den region den tävlar i.
 • Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
 • Max 6 deltagare/grupp.
 • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
 • Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer:

 1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
 2. Kommunikation och utstrålning
 3. Originalitet och personlig tolkning
 4. Sceniskt helhetsintryck

Juryn tittar på hur du har arbetat med musiken, hur du använder rummet och rörelserna. Utförandet är såklart viktigt men inte avgörande, tonvikten ligger alltså inte på din dansteknik utan ALLA kan vara med oavsett dansbakgrund.

Skapa Dans är mer än en tävling – det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse.

Skapa Dans Väst 2021

För snart ett år sedan anordnades regionens allra första Skapa Dans-tävling. I riksfinalen hade vi den stora glädjen att se folkets röst gå till Delta Dance Company som vunnit i vår delfinal.

Nu är det dags igen – Skapa Dans Väst är tillbaka och äger rum 25/9 på Regionteater Väst i Borås!

Skapa Dans är en nationell koreografitävling för unga mellan 14–22 år och består av regionala delfinaler som äger rum vid olika datum över hela Sverige. Den vinnande koreografin går vidare till riksfinalen i Stockholm i november. Med Skapa Dans vill vi uppmuntra alla unga att skapa, vara kreativa och använda sina danskunskaper utifrån alla dansstilar! Det man tävlar med är sin koreografi – och man får träffa andra som har samma intresse och nyfikenhet av skapandet av dans.

Här hittar du livesändningen den 25 september...

Viktig information för dig som vill delta

 • Koreografin ska göras av dig som är mellan 14-22 år och kan vara ett solo eller i grupp om max 6 personer.
 • Koreografin ska vara mellan 3-4,5 minuter lång.
 • Alla kan vara med – oavsett bakgrund och dansstil!
Senast uppdaterad: 2021-09-17 11:06