Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Film och rörlig bild

Röda biofåtöljer på en rad. På den första står siffran 23

Rörliga bilder och film är ett stort spännande område som allt fler upptäcker och använder sig av. Filmkonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling vill ge filmen växtkraft i Västra Götaland genom att lyfta biograferna som moderna mötgesplatser, stärka nätverk och skapa arrangemang som stärker filmen som konstnärligt uttryck. Alla barn och unga ska kunna se film, göra film och förstå film oavsett var man bor i länet.

Förvaltningen för kulturutveckling är regionens kulturförvaltning, med regionens 49 kommuner och omkring 1,6 miljoner människor. Detta stora område gör att vi försöker arbeta så strategiskt som möjligt. Våra områden inom film är främst film ur ett samhällsperspektiv och/eller kulturperspektiv. Filmkonsulenterna arbetar inte med produktion eller filmbranschrelaterade frågor. Film i Väst har det uppdraget i regionen.

Vad gör filmkonsulenterna? 

  • arbetar för att öka medvetenheten om filmens betydelse i sammanhang som har målgruppen Barn och unga 
  • arbeta för att stärka strukturerna  och möjligheter för barn och unga att skapa film 
  • arbetar med talangutveckling genom FilmCloud och Frame
  • utvecklar och stöttar visningsmöjligheter i skola, på biograf och på andra arenor
  • arbetar för att öka kompetensen hos kommuner, organisationer, skolor och andra  genom metodutveckling, kurser, fortbildningar och seminarier 
  • stärker och utvecklar regionala, nationella och ibland internationella nätverk 

Filmkonsulenterna ingår i flera nätverk som arbetar med filmkulturell verksamhet. Filmkonsulenterna utgör även en del av filmregionerna i Sverige, en förening som har till uppgift att stärka filmen och de filmkulturella frågorna i hela landet: www.filmregionerna.se

FilmCloud
Förvaltningent bedriver tillsammans med Film i Väst och KulturUngdom projektet FilmCloud – en plattform för talangutveckling av regionens unga filmare och ett fönster för aktörer som arbetar för att stärka möjligheterna för unga mellan 18 och 30 år att göra egen film.

Frame filmfestival
Årlig kortfilmfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Med fokus på talangutveckling ger vi plats åt film i det korta formatet och arrangerar även seminarier och workshops som samlar både filmbransch och framtidens filmskapare. Frame är också regional uttagning till nationella filmtävlingen Novemberfestivalen.

Filmkunnighetsdagen
Nästa Filmkunnighetsdag 2 feb 2022 tar ett grepp på något av det viktigaste vi har, unga och demokrati. Inför valet 2022 kommer många verksamheter som jobbar med barn och unga ha ett behov att lyfta dessa stora frågor. Med filmkunnighetsdagen vill vi erbjuda ett forum som visar filmens unika möjlighet att skapa engagemang och samtal. Läs mer/anmälan

Nyhetsbrev Film

Filmkonsulenternas nyhetsbrev vänder sig till alla som sysslar med film på olika sätt i Västra Götaland. Filmare hittar aktuella utlysningar, filmtävlingar och inspiration. Du som jobbar med kulturfrågor i kommunen får information om projekt, workshops, fortbildningar och andra aktiviteter. Vi informerar även om våra nätverksträffar för biografer och andra nyheter kring biograf och visning. Nyhetsbrevet kommer ut ungefär en gång i månaden.

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Vi har verktygen, kunskapen, erfarenheten och nätverken för att stötta nystartsarbetet i din kommun.

Kulturliv för alla

Vill du arbeta för att kultur ska nå och angå alla oavsett förutsättningar? Vi erbjuder stöd till kommuner, arrangörer, konstnärer och andra för ett kulturliv där alla har möjlighet att ta del av, och utöva, kultur. Du kan till exempel få coachning och stöd i hur du tänker runt tillgänglighet och jämställdhet. Kontakta oss!

Angelica Hadzikostas

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Pia-Marie Wehrling

Projektledare Kulturtinget 2021
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Martin Hammar

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Sanjin Pejkovic

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maja Kekonius

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anna-Karin Johansson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-10-27 09:10