Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Filmkunnighetsdagen – boka filmpaket

Vi har paketerat de förstklassiga filmerna från Filmkunnighetsdagen 2021 tillsammans med pedagogiskt material och ingångar för fördjupning. Dessa filmpaket kan du som lärare enkelt använda i klassrummet eller du som är kommunens skolbioarrangör erbjuda till skolorna. Allt för att underlätta ert arbete med film i skolan. Paketen erbjuds med filmvisning som skolbio på den lokala biografen eller som digital visning i klassrummet. För paketet med skolbiovisning kan det regionala arrangörsstödet användas i helhet.

Greta
(För högstadiet/gymnasiet)
Följ med Greta från tiden som ensam demonstrant på Mynttorget tills hon spände blicken i världens ledare och frågade "How dare you?" I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan?

Boka filmpaket

Ladda ner filmhandledning

 

Los Lobos
(För högstadiet)
De två små bröderna Max och Leo som drömmer om Disneyland medan deras mor sliter som papperslös mexikansk immigrant i USA. De har korsat gränsen från Mexiko till USA för ett bättre liv och hamnat i en nedgången lägenhet där barnen spenderar dagarna inlåsta med en kassettbandspelare medan Lucía arbetar dubbla skift. Reglerna är enkla: de ska inte öppna dörren för någon, de ska lära sig engelska och de ska ta hand om varandra, men verkligheten utanför det slitna rummet tränger in.

Boka filmpaket

Ladda ner filmhandledning

 

Tottori! Sommaren vi blev hjältar
(För förskola/lågstadiet)
Den norska filmen har redan gjort kritiker- och publiksuccé i hemlandet. Två systrar, Vega 9 år och Billie 5 år ska ut på tur med sin pappa i den norska vildmarken. Men när pappa råkar ut för en olycka måste de hämta hjälp. De ger sig ensamma iväg i skogen för att hitta någon som kan hjälpa dem men ingen av de vuxna klarar av att hjälpa dem. Nu måste systrarna själva ta tag i situationen och samarbeta för att rädda sin pappa.

Boka filmpaket

Ladda ner filmhandledning

 

Min speciella sommar med Tess
(För mellanstadiet) 
Här är krisen av det existentiella slaget. Tioåriga Sam har insett att som yngst i familjen kommer han att överleva de andra. Han spenderar sommarsemesterns soliga dagar vid havet med att träna på att vara ensam, som en förberedelse för framtiden. Ensamarbetet blir snart avbrutet av Tess, som med helt andra perspektiv på tillvaron drar med Sam på olika äventyr.

Boka filmpaket

Ladda ner filmhandledning

PAKET A: Skolbio + filmworkshop + lärarmaterial

Upplägg: Filmen visas på den lokala biografen och workshop genomförs i klassrummet. Dessa kan bokas på olika dagar för att passa in i schemat.
Målgrupp: Alla åldrar, förskoleklass – gymnasiet, se respektive film.
Plats: På den lokala biografen, anpassat till rådande restriktioner. Kommunen bokar och bekostar lokalen, visningsfilen skickas direkt till biografen.
När: Bokningsperiod februari – mars 2021, först till kvarn-principen. Visningar hela året, i överenskommelse med biograf och filmpedagog. Kontakta Anna-Karin Johansson för bokning eller frågor.
Kostnad: Paketpris för en skolbiovisning, material och en klassrumsworkshop 3500 kr med regionalt arrangörsstöd (7000 kr om ni väljer att inte använda stödet). För varje tillkommande workshop 2500 kr (med arrangörsstöd). Antal elever anpassas till rådande restriktioner hos biografen. Lokalkostnader tillkommer enligt överenskommelse med biografen.


PAKET B: klassrumsvisning + filmworkshop + lärarmaterial

Upplägg: Filmen visas i klassrummet eller annan lämplig lokal på skolan och workshop genomförs i klassrummet. Dessa kan bokas separat på olika dagar för att passa in i schemat.
Målgrupp: Alla åldrar, förskoleklass – gymnasiet, se respektive film.
Plats: I klassrummet eller annan lämplig lokal i skolan. Läraren ordnar själv passande lokal och utrustning, filmfilen skickas direkt till läraren. Workshop sker i klassrummet.
När: Bokningsperiod februari – april 2021, först till kvarn-principen. Visningar hela året, i överenskommelse med skola och filmpedagog. Kontakta Anna-Karin Johansson för bokning eller frågor.
Kostnad: Varierande kostnad beroende på om det är enstaka visningar eller flera över en period samt antal elever, kontakta oss kring detta.

Senast uppdaterad: 2022-04-25 10:01