Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gåvoboken

Barn som läser och blir lästa för utvecklar större kapacitet att möta världen och bygga sina egna relationer. Sedan år 2000 får därför alla nyfödda barn i Västra Götalandsregionen en bok. Gåvoboken delas ut i regionens 49 kommuner.

Så här går det till

Gåvoboken delas ut i våra 49 kommuner, direkt via BVC eller så lämnar BVC ut ett presentkort varpå boken hämtas på närmaste bibliotek. Här kan du se en film om hur det går till. 

Forskning visar att tidig språkstimulans i hemmet påverkar barns läsutveckling. När storlänet Västra Götaland bildades 1999 togs det ett politiskt beslut i regionens kulturnämnd att en gåvobok skulle delas ut till varje nyfött barn i regionen. Förvaltningen för Kulturutveckling (tidigare Kultur i Väst) fick i uppdrag att hantera och administrera detta projekt. 

Sedan år 2000 får därför alla nyfödda barn i Västra Götalandsregionen en bok. Gåvoboken är ett exempel på språkstimulerande samverkan mellan barnhälsovård och bibliotek och ett sätt att inspirera föräldrar att läsa, berätta och sjunga för sina barn, och därigenom stimulera sina barns språkutveckling.
Boken som delas ut, De små barnens bok, är en antologi med fingerlekar, ramsor, sånger och berättelser på tre olika språk (svenska, engelska, arabiska). 

Målet är att Gåvoboken ska nå drygt 20 000 nyfödda barn i regionen och att:

  • göra alla föräldrar uppmärksamma på hur viktiga de är för sina barns språkutveckling
  • medverka till att alla barn tidigt får möta fingerlekar, ramsor, sånger och berättelser genom högläsning
  • betona hur roligt och lustfyllt det är för både barn och vuxen att mötas i samtal runt en bra barnbok
  • uppmärksamma alla föräldrar på bibliotekens utbud av böcker om och för barn och deras utbud av föräldra- och barnaktiviteter

Språktåget är ett samarbete Regionbiblioteket i Stockholm som tillsammans med logopeder och barnhälsovårdsutvecklarna tagit fram material om små barns språkutveckling. Språktåget är ett samarbete mellan bibliotek, logopedi och barnhälsovård i Västra Götaland och syftar till att inspirera föräldrar till att prata, ramsa, sjunga och läsa med sina barn. Genom att göra det från att barnen är nyfött/nyfått hjälper föräldrar, och andra vuxna i barnets närhet, barnet att utveckla sitt eller sina språk.

Språktågets material lanseras under våren 2022 och kompletterar vårt arbete med Gåvoboken.

Save the date – En puff för språket

I mars 2022 är det åter dags för Förvaltningens för kulturutvecklings utbildningsdagarna En puff för språket som vänder sig till alla som arbetar med språkutveckling för de minsta barnen i Västra Götaland. Fokus för samtal och föreläsningar är metoder och konkreta tips för hur man arbetar med små barns språkutveckling samt olika sätt att skapa läslust för de minsta och deras föräldrar.

1 mars 13.00-16.00, Fyrbodal (Uddevalla)
2 mars 13.00-16.00, Skaraborg (Skövde)
3 mars 13.00-16.00, S. Älvsborg (Borås)
4 mars 13.00-16.00, Göteborg, Göteborgs stadsbibliotek

Gåvoboken på tre språk

De små barnens bok finns nu i en kompletterande, trespråkig, utgåva. I den här boken finns samma innehåll som originalet men alla texter finns parallellt på tre språk: svenska, arabiska och engelska.

Therese Ytter

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-10-19 20:09