Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarboken

en skog med texten Sommarboken där en ekorre klättrar på A:et

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld sommarlovsläsning! Med Sommarboken ska barnens läsning vara kravlös. Allt är tillåtet att läsa - hur mycket eller hur litet man vill. Sommarboken riktar sig till barn mellan 8 och 12 år.

Vi ses i det vilda!

2021 års tema är Ut i det vilda. Det har tagits fram i samarbete med barn från bokklubbarna på Eksjö stadsbibliotek och Lilla Edets bibliotek. Det blev ett tema som vi tänker innefattar en hel del. Allt från ett uteliv med naturen runt om oss till det positivt galna och vilda som vi alla känner och behöver uttrycka ibland. Att få skratta och ha kul.

Metod
Fokus ligger på fler än en metod som samlas under begreppet digitalt läsfrämjande. Att vi valt detta fokus har sitt ursprung i enkätsvaren där många av er efterfrågade metoder och tips på hur man kan arbeta med träffar och läsfrämjande via webben och andra sociala kanaler. Vi kommer att lyfta detta på bland annat utbildningsdagar men även på andra sätt.

Om

Sommarbokenmaterial består av bokpåsar, festivalarmband, bokmärken och en folder med fakta och pyssel. Utöver det får ni möjlighet att gå på konferenser med fördjupade metodtips och tillgång till metodhandledning, material och litteraturtips via sommarboken.se och mejlutskick.

Sommarboken har olika teman och lyfter olika metoder varje år. Temat syns i materialet och kopplat till temat tar vi fram litteraturlistor med tips kring relaterade ämnen. 

Sommarbokenkampanjen pågår årligen mellan den 15 juni och 30 augusti och materialbeställning kan göras fram till mitten av mars. 

Metodhandledning

Har du beställt material kommer vi att skicka dig uppdateringar om materialet och metodtips via mejl. Du har också tillgång till massvis av metodhandledning, litteraturtips och inspiration på sommarboken.se 
Där finns metodhandboken Lust till läsning, som är framtagen specifikt för Sommarboken och där kan du få tips på hur du jobbar med läs- och skrivövningar, hur man motiverar en barngrupp och liknande, allt för att hjälpa dig att lägga upp dina lokala Sommarbokenträffar. Vi har också tagit fram en guide för hur du kan marknadsföra Sommarboken på din ort, med enkla tips och idéer. Ett bra sätt att sprida Sommarboken lokalt är genom att göra egna pressutskick. Här hittar du en PDF med trix och konkreta tips på hur man kan gå tillväga.

Villkor

För att få vara med i kampanjen och använda Sommarboken-material ska biblioteket se till:

  • Att barnens läsning är kravlös och utan motprestation från bibliotekets sida. Allt är tillåtet att läsa – hur mycket eller hur litet man vill.
  • Att ge barn möjlighet att prata och samtala om sin läsning med varandra.
  • Att använda metoder som boksamtal eller liknande för att utveckla det litterära samtalet.

Biblioteken som deltar förbinder sig att arrangera minst 3 träffar under sommaren. Det litterära samtalet ska vara i centrum vilket innebär att barnen på olika sätt ska få möjlighet att prata om sin läsning med varandra och en bibliotekarie.

Sommarboken.se

På Sommarboken.se hittar både du som bibliotekarie och barnen som deltar i Sommarboken all information ni behöver.

Material, handböcker och tips
Det är också där du som bibliotekarie kan ladda ner årets logotyp, affischer, pysselhäfte och metodbok. Där finns metodhandboken Lust till läsning, som är framtagen specifikt för Sommarboken och där kan du få tips på hur du jobbar med läs- och skrivövningar, hur man motiverar en barngrupp och liknande, allt för att hjälpa dig att lägga upp dina lokala Sommarbokenträffar. Vi har också tagit fram en guide för hur du kan marknadsföra Sommarboken på din ort, med enkla tips och idéer.

Sommarboken, surfplattor och smartphones är namnet på den idéhandbok som Tobias Gard sammanställt och skrivit. Handboken innehåller tio inspirerande läs- och skrivfrämjande metoder som kan genomföras helt digitalt, vilket kan vara bra i dessa tider. Men övningarna går även att göra IRL, för vi hoppas och tror att det kommer dagar när denna pandemi är över.

Katarina Larson

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Projektledare och koordinator för Sommarboken
Senast uppdaterad: 2021-07-20 11:58