Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

The Lullaby Project

The Lullaby Project för samman gravida kvinnor och nyblivna mammor och pappor med professionella musiker, för att skapa egna vaggvisor att sjunga för sina barn.

I projektet låter vi professionella musiker möta gravida eller föräldrar med nyfödda (oftast mödrarna), för att tillsammans skriva en vaggsång till barnet. Föräldern skriver ett brev till sitt barn i magen, eller till sitt spädbarn för att sen med hjälp av musikern skapa en vaggvisa av det. Efter att melodin är satt spelas låten in för att alltid kunna plockas fram.

The Lullaby Project har gjort att hundratals nya vaggvisor har skrivits. Några har blivit arrangerade musikaliskt för större sammanhang och även sjungits av föräldrarna själva i en konsert, eller av musiker i deras ställe. Främst handlar dock projektet om att knyta an till sitt barn med hjälp av musiken och språket och om barnets språkutveckling. Under en skaparprocess som kan ta allt från några timmar till möten under flera veckor, kan föräldern prova på att vara musikkonstnär för att utveckla sig själv, sitt barn och anknytningen dem emellan.

På Carnegie Hall i New York, har sedan 2011 projektet Lullaby Project pågått. Förvaltningen för kulturutveckling (tidigare Kultur i Väst) har som första representant i norra Europa, skapat ett eget Lullaby Project i ett pilotprojekt under 2019–2020 i samarbete med Carnegie Hall. Samarbetspartners är Familjecentralen i Västra Frölunda samt Aktivitetshuset Kryddan i Lövgärdet, Angered. Musiker, så kallade teaching artists, är medlemmarna i vokalensemblen Tetra. Läs mer om Tetra här...

För mer info om projektet se Carnegie Halls hemsida under rubriken Education och klicka vidare till Social Impact. De vaggvisor som skrivits och spelats in på en mängd olika språk går att höra på Sound Cloud: Carnegie Hall's Lullaby Project Sound Cloud. Under 2020 kommer även några av de vaggvisor som nu skrivs i vårt pilotprojekt att vara möjliga att lyssna på.

Senast uppdaterad: 2021-01-14 14:10