Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Musikresidens

Förvaltningen för kulturutveckling startade sin residensverksamhet inom musikområdet 2018, med ett sommarresidens. Målet med residensen är att ge musiker plats för skapande och möjlighet till konstnärlig utveckling. Vi samverkar med aktörer och kommuner på olika platser i regionen. Vi arbetar främst med två typer av residens: residens för konstnärlig utveckling och residens för platsutveckling. Vi driver också Konstnärsnämndens Internationella Musikresidens, KIM, i Västra Götalandsregionen.

Residens för konstnärlig utveckling

Här finns det möjlighet för musiker att undersöka, utmana och utveckla det egna konstnärskapet, gärna i mötet med andra. I detta residens finns en stipendiesumma, lokaler och produktionsplatser att tillgå. Här kan musikern få tid och plats för ett konstnärligt undersökande. 

Residens för platsutveckling

Här är residensplatsen utgångspunkt för ett konstnärligt arbete. Här får musiker möjlighet att möta en plats och invånarna där, och tolka nya berättelser genom det egna konstnärsskapet. I våra residens för platsutveckling ska konstnären involvera platsen och människorna där, i sitt musikaliska utforskande. 

Konstnärsnämndens internationella musikresidens (KIM)

Inom ramen för Västra Götalandsregionens avtal med Konstnärsnämnden driver Förvaltningen för kulturutveckling Konstnärsnämndens Internationella Musikresidens, KIM, i Västra Götalandsregionen. Dessa residens utlyses inte, utan förvaltningen ger förslag på möjliga residensmusiker i samråd med en referensgrupp. Antagningsbeslut tas sedan av Konstnärsnämndens konstnärliga råd.

Not Quite i Fengersfors

Folkmusikresidens i Fengersfors 2021

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande folkmusiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett musikresidens på Fengersfors Folkets hus och Not Quite på Fengersfors Bruk. Residenset sker i september 2021, fokuserar på konstnärligt undersökande arbete, enskilt eller kollektivt, och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning. Residensmusiker är duon Aigua.

Skog och sjö över Kroppefjäll.

Residens för populärmusikens tyngre genrer på Kroppefjäll 2021

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker inom populärmusikens tyngre genrer i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett residens på Kroppefjäll i Dalsland under september 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning i det egna musikaliska uttrycket. Residens för populärmusikens tyngre genrer på Kroppefjäll tilldelas avant garde-metal akten Maulén.

Båtar i en hamn på Koster i kvällsbelysning.

Residens för populärmusik på Kosteröarna 2021

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker inom populärmusikområdet i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens på Kosteröarna i oktober 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete i samarbete med en producent och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning. Residenskonstnärer är indietrion CHIVVY från Göteborg.

En bild påett vattendrag, en liten holme och en skogsbeklädd udde, i en vacker solnedgång.

Artist In Residence för jazz- och improvisationsmusiker

Frilansande musiker och kompositörer inom jazz och improvisation i Västra Götalandsregionen har fått plats och tid till konstnärlig utveckling genom vårt musikresidens i Vänersborg 2-11 april 2021. Residensmusiker var Emil Brandqvist Trio.

Senast uppdaterad: 2021-03-31 10:47