Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Artist In Residence för jazz och improvisationsmusiker 2021

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker och kompositörer inom jazz och improvisation i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens i Vänersborg 2-11 april 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och möjlighet till inspiration och fördjupning. Residensmusiker är Emil Brandqvist Trio.

Artist In Residence i Vänersborg 2021 går till skivaktuella Emil Brandqvist Trio. Trion består av bandledaren, kompositören och trummisen Emil Brandqvist, Tuomas A. Turunen på piano och Max Thornberg, kontrabas.

Emil Brandqvist har sedan debuten 2013 jobbat hårt för att etablera sin trio. I dag benämns den som en av de intressantaste i Europa och har rönt stora framgångar, framför allt i Tyskland. Trion har också medverkat i en rad spännande samarbeten, bland annat inom filmområdet.

Emil Brandqvists starka känsla för melodier och dynamiska trumspel är två faktorer som ofta nämns som förklaring till varför trion sticker ut från mängden på den europeiska jazzscenen. Inspirationen kommer från flera håll, och man kan höra referenser till både folkmusik och klassisk musik i trions flödande dynamiska pianojazz. 

Under coronaåret har gruppen varit förhindrad att kunna jobba med sin musik och sitt samspel. Genom residenset ger vi dem nu en chans till koncentrerat, samlat och fördjupat arbete. Residensperioden avslutas med en konsert arrangerad av Vänersborgs kommun den 10 april på Vänersborg Museum. Till konserten bjuder vi in lokala och regionala konsertarrangörer samt musikstuderande till konserten för nätverkande och spridning av jazz och improvisationsmusik i regionen.

Residenset genomförs av Förvaltningen för Kulturutveckling i samarbete med Vänersborgs kommun – Vänersborg Jazz Academy och Vänersborgs Museum.

Om residenset

Plats: Vänersborg
Boende: Ronnums Herrgård, i villa.
Arbetslokal: Vänersborgs Museum, lokal med Steinwayflygel, backline efter önskemål och utrustning för inspelning och dokumentation.
Period: 2-11 april 2021
Arvode: För residensvistelsen utbetalar Förvaltningen för kulturutveckling 8 500 kronor per person mot faktura, plus konsertgage för avslutningskonsert på 5 000 kr/musiker.
Mentor: Vänersborg Jazz Academy som håller i residenset ger all hjälp som behövs, både administrativt och praktiskt och är tillgänglig under hela vistelsen. Kontakt: Anna Lundqvist.
Replokal och studio: Under dagarna jobbar residensmusikerna på övervåningen på Vänersborgs museum som är en vacker rymlig lokal med en Steinwayflygel och önskad backline på plats. Vi utrustar också lokalen med en enklare studio för dokumentation. 
Boende: Residensmusikerna bor vid Ronnums Herrgård i Vargön, i en av deras villor belägna i parken. Huset har 4 st sovrum, vardagsrum, arbetsrum, kök och balkong/veranda. Huset är utrustat med allt man behöver för självhushåll och ligger nära till matbutik och busshållplats som tar er in till Vänersborg och arbetslokalen på Vänersborgs museum. 
Fun fact: Huset heter Kiefer Sutherland-huset då nämnda skådespelade bodde i just detta hus under inspelningen av Lars von Triers ”Melancholia”. I Vargön finns också vackra strövområden vid bergen Halleberg och Hunneberg.
Resor: I residenset ingår musikernas resor från bostadsort till Vänersborg. Under vistelsen har de tillgång till busskort för att ta sig från boendet till arbetslokalen, samt runt i stan vid behov. Övrig eventuell logistik under veckan hjälper Vänersborg Jazz Academy till med.

Urval

Alla som är professionellt verksamma musiker inom jazz och improvisation i Västra Götaland har kunnat söka till residenset, både enskilda och grupper på upp till tre personer. De medsökande behöver inte vara boende eller verksamma i Västra Götaland. Urvalet har skett genom en referensgrupp bestående av projektledare från Förvaltningen för kulturutveckling, Musikcentrum Väst, Vänersborg Jazz Academy samt enskilda musiker.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta
Chinaski Nymark
Producent jazz, nutida konstmusik och arrangörskap.
Förvaltningen för kulturutveckling
chinaski.nymark@vgregion.se
0722-43 38 93

Anna Lundqvist
verksamhetsledare
Vänersborg Jazz Academy
anna.lundkvist@vanersborg.se
0701-64 94 44

Senast uppdaterad: 2022-02-17 12:28