Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pop/rockresidens på Koster 2019

Under 2019 utlyste Förvaltningen för kulturutveckling ett musikresidens på Kosteröarna. Residenset vände sig till  frilansande musiker i Västra Götalandsregionen, inom genren pop/rock. Målet var att ge plats och tid till konstnärlig utveckling och möjlighet till inspiration och fördjupning. I residenset ingick även ett publikt möte, till exempel en öppen repetition, en work-in-progress-visning eller en konsert. Residensmusiker 2019 var gruppen Rome Is Not A Town från Göteborg. Här kan du läsa om varför de sökte residenset och hur de jobbade under residensveckan.

Varför sökte ni vårt residens på Koster?

– Vi sökte till ett residens på Kosteröarna för att få tillfälle att komma iväg hela bandet och jobba med nytt material. Som det är nu bor en av oss i Umeå och att repa tillsammans allihopa är därför extremt dyrbart för oss, både ekonomiskt och praktiskt. Därför var ett tillfälle som detta guld värt för oss!

Vad fick ni ut av residenset?

– Det kändes fint att få vara där och fokusera på vår sak i en hel vecka, och det passade oss perfekt i timing för var vi är i vår kreativa process. Vi kunde ägna hela dagarna åt att vrida och vända på det material vi hade fram tills då och bara helhjärtat gå in och tänka på det.. Vi åkte därifrån med åtta inspelade låtidéer! Vad som kommer hända med dem vet vi inte riktigt än!

Hur arbetade ni på plats?

– Inför residensveckan la vi upp ett schema för oss själva där vi planerade in vad vi önskade få gjort under veckan. Vi valde att göra så eftersom vi vet sedan
tidigare att vi fokuserar bäst när vi har tydlig struktur och inplanerad tid för vila och lunch/middag. Schemat bestod huvudsakligen av uppdelade “arbetspass” klockan 10:00-13:00 och 15:00-19:00, där vi planerade in fokuserad reptid och studiotid.

Alla dagar följde ungefär vår förväntade planering med rep och studiopass enligt tidsschemat, förutom tisdagen då det publika mötet var på kvällen. Vi gav en konsert i Fiskargården den kvällen med ett par gamla låtar samt lite nytt som vi hunnit repa på under dagen, och passade på att ha en frågestund efteråt där publiken fick höra mer om hur vi jobbar med musik, vilka vi är och vad vi planerar att göra på Koster resten av veckan. Halvvägs in i residensveckan gjorde vi ett lokalbyte från Fiskargården till Putte Johanders studio istället, där vi både repade och spelade in demos de sista dagarna.

Hur går ni vidare?

– Just nu vet vi faktiskt inte! VI är väldigt måna om att denna process ska få ta den tid som den förtjänar och därför kommer vi nog fortsätta att vrida och vända på dessa låtidéer men också nya, ett tag till. Sen är ju planen att det ska spelas in och släppas någon gång men när är inte bestämt!

Om Rome Is Not A Town

Rome Is Not A Town debuterade 2015 med den ensidiga vinyl-7-an ”Stupid”, som följdes av fler singlar och EP:n “Careful Like You Cared”. Med sin larmiga indierock vann de snart över alla med hjärta för noisefyllda gitarrer och furiöst driv. Debutalbumet “It’s a Dare” släpptes hösten 2017 och efter det har bandet befunnit sig på turné samtidigt som hyllningarna från svensk och internationell media strömmat in. De har bland annat turnerat med Thurston Moore (Sonic Youth) och Tiger Lou, och spelat på festivalen SXSW i Austin, USA. 2019 var bandets fokus att skriva nytt material för kommande släpp, och det var också fokus för arbetet under residensperioden. Gruppen består av: Caroline Kabat, trummor, Emma Wättring, bas, Kajsa Poidnak, gitarr och sång, Susanna Brandin, gitarr.

Senast uppdaterad: 2021-03-26 14:08