Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Residens för populärmusikens tyngre genrer på Kroppefjäll 2021

Doom-metal akten Maulén framför Kulturtemplet i Göteborg

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker inom populärmusikens tyngre genrer i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett residens på Kroppefjäll i Dalsland under september 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning i det egna musikaliska uttrycket. Residens för populärmusikens tyngre genrer på Kroppefjäll tilldelas avant garde-metal akten Maulén.

Maulén har spelat in sin kommande debutplatta “El miedo de amar pero igual lo hago” i Kulturtemplet som med sin 100-åriga historia tidigare fungerat som vattenreservoar i Göteborg. Templet erbjuder ett naturligt reverb med en efterklang på upp till 18 sekunder och på plattan medverkar en rad musiker som framför låtarna på polska, arabiska, spanska, franska och persiska.  

Under höstens residens arbetade Maulén tillsammans med tre andra musiker  med uppföljaren där tolkningar av den egyptiska sångerskan Oum Kulthums verk ska kläs i en ny elektronisk doom- och drone-metal skrud. Under 2022 spelas verket in tillsammans med marockanska folkmusiker i byn Tafraoute och blir då en brygga mellan den orientaliska traditionen och den nordiska metalkulturen.

Maulén är Carlos Ibarra och för detta projekt samarbetade han med  Lea Alazam på sång, Stefan Johansson trummor och Carlos Sepulveda på gitarr och produktion.

Här kan du se en intervju om residenset, med Maulén och Jonathan Björk på Förvaltningen för kulturutveckling...

Detta ingick

Arvode: För residensveckan utbetalade Förvaltningen för kulturutveckling 6 000 kronor per person (max fyra personer) mot faktura.
Coachning: Under residenset gavs möjlighet att träffa en artist-coach.
Replokal och studio: Under perioden fick musikerna tillgång till en större repetitionslokal med PA-teknik samt ett mindre musikrum med enklare teknik. Under fyra dagar fanns tillgång till inspelningsstudio och studiotekniker.
Resor: Resor för fyra personer inom Norden – Kroppefjäll tur och retur – ingick. 
Boende: I nära anknytning till replokalen ligger Kroppefjäll B&B där rum och lägenhet fanns tillgänglig under hela vistelsen. Möjlighet att laga mat på boendet.

Praktisk information

Plats: Kroppefjäll i Dals Rostock, Melleruds kommun.
Period: vecka 36, dvs 5-12 september 2021.
Tillgång till studio: Fyra dagar i vecka 36 (onsdag-lördag).
Coaching: Cirka tre tillfällen under residensperioden.

Om residenset

Förvaltningen för kulturutveckling vill undersöka hur musikkulturen kan ges plats för att skapa ett levande samhälle i och omkring Dalsland. Genom att bygga upp en konstnärlig plattform i nära samverkan med boende, lokala arrangörer och musiker, siktar vi på att mer kultur tar plats även under lågsäsong.

  • Residenskonstnärerna får tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.
  • Vi låter publiken delta i den konstnärliga processen under ett publikt möte och fördjupar relationen till lokalsamhället.
  • Det publika mötet engagerar fler arrangörer i ett tidigt skede, för att kunna ta emot ett work in progress eller färdigt verk längre fram.

 

Jonathan Björk

Producent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-09-28 14:42