Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sök vårt folkmusikresidens i Fengersfors 2021

Not Quite

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande folkmusiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens på Fengersfors Folkets hus och Not Quite på Fengersfors Bruk. Residenset sker i september 2021, fokuserar på konstnärligt undersökande arbete, enskilt eller kollektivt, och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning. Sök senast 3 maj.

Förvaltningen utlyser samtidigt ett slöjdresidens med tema ”skogsklok” som kommer att förläggas till en närliggande plats, under samma period. Efter avslutad residensperiod gör konstnärerna från båda residens en gemensam turné i Dalsland. Läs mer om slöjdresidenset här...

Vem kan söka?

Alla verksamma musiker inom genren folkmusik kan söka. Huvudsökande måste vara bosatt i Västra Götalandsregionen och är välkommen att bjuda med upp till tre andra musiker i sin ansökan. De medsökande behöver inte vara bosatta i Västra Götaland. Max fyra musiker totalt kan söka som grupp.

Period och plats

Residenset, inklusive en gemensam repetitionsdag med deltagarna i slöjdresidenset, sker den 6–14 september 2021. Den efterföljande turnén sker under två–tre dagar i september, exakta datum meddelas senare. Platsen för residenset är Fengersfors Folkets hus och Not Quite, Fengersfors Bruk, i Åmåls kommun i Dalsland.

Publikt möte och turné

I residenset ingår ett publikt möte. Det kan vara en öppen repetition, en konsert, en pubkväll med en presentation, ett samtal i all enkelhet – eller vad som passar residenskonstnärerna bäst. Ett publikt möte är ett viktigt forum där konstnärerna och människorna på den lokala platsen träffas. Planering sker tillsammans med residenskonstnärerna. Vi vill att du i din ansökan skriver hur ett publikt möte skulle kunna se ut och vad det skulle kunna leda till.

I anslutning till residensperioden genomför du/ni, i samarbete med deltagarna i det parallella slöjdresidenset, en turné under två–tre dagar i Dalsland. Under residensperioden kommer ni att erbjudas en dags gemensam repetition med möjlighet att utforska konstnärlig samverkan kring scenisk slöjd och folkmusik som helhet eller delar i ett gemensamt program. Föreställningarna görs för skolor dagtid och som offentliga evenemang kvällstid. Hur denna turné organiseras i detalj jobbar vi vidare med i dialog med dig/er.

Detta ingår

  • Arvode för residensperiod samt gemensam repetitionsdag 8 000 kr exklusive moms per person mot faktura, för max fyra personer.
  • Arvode för turné 5 000 kr per person och dag mot faktura. Observera att formen för turnén kommer att anpassas utifrån rådande pandemirestriktioner.
  • Ersättning för resa inom Norden till och från Fengersfors samt under turné.
  • Arbetslokal på Fengersfors Folkets hus med flygel samt enklare ljudanläggning.
  • Boende på Fengers husrum med möjlighet att laga egen mat, 150 meter från arbetslokalen. Möjlighet till konstnärlig feedback under residensperioden.

Ansökan

Du söker, senast den 3 maj, via digitalt formulär som du hittar här…
Besked om antagning kommer i slutet av maj 2021.

Urval

Urval sker genom en referensgrupp bestående av professionella utövare inom genren, representanter från relevanta organisationer, samt producent på Förvaltningen för kulturutveckling.

Utvärdering

Senast 14 dagar efter avslutat residens ska residensmusikerna lämna in en kort rapport till Förvaltningen för kulturutveckling. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna filmad dokumentation eller ljudupptagning. Utvärderingen skickas till emma.v.johansson@vgregion.se.

Om Fengersfors och Not Quite

Fengersfors är en liten bruksort i Åmåls kommun i norra Dalsland, en vacker och inspirerande plats där stora möjligheter finns att fokusera på konstnärligt arbete. Här finns en liten lanthandel, en klar källsjö, några naturreservat och vandringsleder och inte minst en gammal pappersfabrik. Här huserar sedan 2002 Not Quite, som blivit en av de främsta mötesplatserna för kultur i regionen. Under veckorna går det att ta sig med buss mellan Åmål, Fengersfors och Dals Långed.

Läs mer om Not Quite här: www.notquite.se
Läs mer om Fengers husrum här: www.fengers.se
Läs mer om förvaltningens arbete med musikresidens här...

Kontakt

För frågor om residenset kontakta Emma Johansson, producent folkmusik, Förvaltningen för kulturutveckling
emma.v.johansson@vgregion.se
072-2028993

Folkmusikresidenset och den efterföljande turnén genomförs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Not Quite, lokala aktörer samt Studieförbundet Vuxenskolan VGR.

 

 

 

Senast uppdaterad: 2021-08-26 10:17