Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sök vårt residens för populärmusik på Kosteröarna 2021

Båtar i hamn på Koster i kvällsbelysning

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker inom populärmusikområdet i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens på Kosteröarna hösten 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete i samarbete med en producent och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning. Residensarvode på 6 000 kronor (exklusive moms) per person för upp till fyra musiker utbetalas mot faktura.

Vem kan söka?

Alla som är verksamma musiker inom området populärmusik med dess underliggande genrer i Västra Götaland är välkomna att söka. Vi prioriterar grupper inom uttryck som electro, indie, hiphop, och relaterade subgenrer.

Huvudsökande som är bosatt i Västra Götaland är välkomna att bjuda med upp till tre andra musiker. Max fyra musiker totalt kan alltså söka som grupp. De medsökande behöver inte vara boende eller verksamma i Västra Götaland.

Coachning och inspelning

Innan residenset får deltagande grupp möjlighet att, vid sex tillfällen, träffa en coachande producent i syfte att utveckla sitt sound.
Under residensperioden får musikerna tillgång till boende, repetitionslokal med enklare PA-teknik i åtta dagar varav fyra dagar innebär tillgång till inspelningsstudio, studiotekniker och den producent som gruppen arbetat tillsammans med före residenset.

Publikt möte i fokus

I residenset ingår att du/ni genomför ett publikt möte. Det kan vara en öppen repetition, en work-in-progress-visning, i konsertform eller vad som passar residenskonstnärerna bäst. Planering av det publika mötet sker tillsammans med projektledare och utifrån aktuella förutsättningar och restriktioner kring smittspridningen av covid-19. Vi ser också gärna att ni spelar på Konst- och musikfesten på Kosteröarna lördagen den 30 oktober, detta är en arvoderad spelning.

Detta ingår

Arvode: För residensveckan utbetalar Förvaltningen för kulturutveckling 6 000 kronor per person (max fyra personer) mot faktura.
Coachning: Innan residenset får du/ni möjlighet att träffa en producent/coach vid sex tillfällen.
Replokal och studio: Under residensperioden får musikerna tillgång till boende och repetitionslokal med enklare PA-teknik. Under fyra dagar har du/ni tillgång till inspelningsstudio, studiotekniker och producent.
Resor: Resor för fyra personer inom Norden – Koster tur och retur – ingår. Boende: Boende i två lägenheter, i anslutning till studion. Det finns möjlighet att laga mat både vid repetitionslokalen och vid boendet.

Praktisk information

Plats: Kosteröarna utanför Strömstad, Strömstads kommun.
Period: vecka 40, det vill säga 3-10 oktober 2021.
Tillgång till studio: Fyra dagar i vecka 40 (onsdag-lördag).
Coaching: Sex tillfällen under 2021.
Ansökan: Du söker via digitalt formulär som du hittar här... 
Sista ansökningsdag: Söndag 2 maj 2021.
Svar ges: I slutet på maj 2021.

Urval

Urvalet sker genom en referensgrupp bestående av sakkunniga inom området. 

Utvärdering

En utvärdering ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutat residens. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna filmad dokumentation eller ljudupptagning. Utvärderingen skickas till: jonathan.bjork@vgregion.se

Om residenset

Förvaltningen för kulturutveckling vill undersöka hur musikkulturen kan ges plats för att skapa ett levande samhälle året runt på Kosteröarna. Genom att bygga upp en konstnärlig plattform i nära samverkan med boende, lokala arrangörer och musiker, siktar vi på mer kultur även under lågsäsong.

  • Residenskonstnärerna får tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.
  • Vi låter publiken delta i den konstnärliga processen under ett publikt möte och fördjupar relationen till lokalsamhället.
  • Det publika mötet engagerar fler arrangörer i ett tidigt skede, för att kunna ta emot ett work in progress eller färdigt verk längre fram.

Inspiration

Göteborgsgruppen Nanga var residensmusiker på Koster 2020. Här kan du läsa om varför de sökte residenset, och hur deras residensarbete gått.

Om Kosteröarna och Strömstads kommun

Strömstads Kommun ligger i norra Bohuslän och har 13 000 invånare.  Det mäktiga Kosterhavet i väster sätter sin prägel på stadsbilden och omgivande kustsamhällen. Här finns Sveriges första marina nationalpark och ett kulturliv året runt.

Kosteröarna ligger i Strömstad Kommun, i Kosterhavets nationalpark och har 300 åretruntboende. Mer kultur på öarna under lågsäsong skulle kunna bidra till att utveckla samhället, få fler människor intresserade av öarna och skapa nya kontakter mellan personer som redan bor på ön, mellan människor på ön och till människor som bor utanför. Kosteröarna erbjuder en vacker och inspirerande plats med mycket lugn och ro där stor möjlighet finns att fokusera på konstnärligt arbete.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta:
Jonathan Björk
Producent Populärmusik
Förvaltningen för kulturutveckling
Västra Götalandsregionen
Telefon: 0722-028388
E-post: jonathan.bjork@vgregion.se

Residenset genomförs av Förvaltningen för Kulturutveckling i samarbete med lokala aktörer, föreningar och näringsliv på Kosteröarna.

Senast uppdaterad: 2022-01-04 11:43