Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sök vårt residens för populärmusikens tyngre genrer på Kroppefjäll 2021

Vy över skog och sjö på Kroppefjäll

Förvaltningen för kulturutveckling ger frilansande musiker inom populärmusikens tyngre genrer i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett residens på Kroppefjäll i Dalsland under september 2021. Residenset fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och innebär en möjlighet till inspiration och fördjupning i det egna musikaliska uttrycket. Residensarvode på 6 000 kronor (exklusive moms) per person för upp till fyra musiker utbetalas mot faktura.

Vem kan söka?

Alla som är verksamma musiker inom området populärmusik med dess underliggande genrer i Västra Götaland är välkomna att söka. Vi prioriterar grupper som använder sig av uttryck inom tyngre rock, punk, metal och kringliggande sub-genrer.

Huvudsökande som är bosatt i Västra Götaland är välkomna att bjuda med upp till tre andra musiker. Max fyra musiker totalt kan alltså söka som grupp. De medsökande behöver inte vara boende eller verksamma i Västra Götaland.

Coachning och inspelning

Under residensperioden får musikerna tillgång till boende och repetitionslokal med enklare PA-teknik under åtta dagar. Fyra av dagarna får musikerna även tillgång till inspelningsstudio och studiotekniker. Under residenset får deltagande grupp även möjlighet att träffa en artist-coach i syfte att utveckla sin profil som artist med användbara verktyg för olika forum.

Publikt möte i fokus

I residenset ingår att du/ni genomför ett publikt möte. Det kan vara en öppen repetition, en work-in-progress-visning, i konsertform eller vad som passar residenskonstnärerna bäst. Planering av det publika mötet sker tillsammans med projektledare och utifrån aktuella förutsättningar och restriktioner kring smittspridningen av covid-19.

Detta ingår

Arvode: För residensveckan utbetalar Förvaltningen för kulturutveckling 6 000 kronor per person (max fyra personer) mot faktura.
Coachning: Under residenset ges möjlighet att träffa en artist-coach.
Replokal och studio: Under perioden får musikerna tillgång till en större repetitionslokal med PA-teknik samt ett mindre musikrum med enklare teknik. Under fyra dagar finns tillgång till inspelningsstudio och studiotekniker.
Resor: Resor för fyra personer inom Norden – Kroppefjäll tur och retur – ingår. Boende: I nära anknytning till replokalen ligger Kroppefjäll B&B där rum och lägenhet finns tillgänglig under hela vistelsen. Möjlighet att laga mat på boendet finns.

Praktisk information

Plats: Kroppefjäll i Dals Rostock, Melleruds kommun.
Period: vecka 36, dvs 5-12 september 2021.
Tillgång till studio: Fyra dagar i vecka 36 (onsdag-lördag).
Coaching: Cirka tre tillfällen under residensperioden.
Ansökan: Du söker via digitalt formulär som du hittar här...
Sista ansökningsdag: Söndag 2 maj 2021.
Svar ges: I mitten på maj 2021.

Urval

Urvalet sker genom en referensgrupp bestående av sakkunniga inom området. 

Utvärdering

En utvärdering ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutat residens. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna filmad dokumentation eller ljudupptagning. Utvärderingen skickas till: jonathan.bjork@vgregion.se

Om residenset

Förvaltningen för kulturutveckling vill undersöka hur musikkulturen kan ges plats för att skapa ett levande samhälle i och omkring Dalsland. Genom att bygga upp en konstnärlig plattform i nära samverkan med boende, lokala arrangörer och musiker, siktar vi på att mer kultur tar plats även under lågsäsong.

  • Residenskonstnärerna får tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.
  • Vi låter publiken delta i den konstnärliga processen under ett publikt möte och fördjupar relationen till lokalsamhället.
  • Det publika mötet engagerar fler arrangörer i ett tidigt skede, för att kunna ta emot ett work in progress eller färdigt verk längre fram.

Inspiration

Det här är första året som vi genomför ett residens på Kroppefjäll. Tidigare år har vi bland annat haft pop/rockresidens på Koster. 2019 var Rome Is Not A Town residensmusiker. Här kan du läsa om varför de sökte residenset och vad de jobbade med.

Om Kroppefjäll och Melleruds kommun

Kroppefjäll B&B ligger i en parkliknande miljö, precis vid kanten av flera naturreservat, en vacker sjö och den magiska dalsländska skogen. Här är det enkelt att vistas ute i naturen; ta ett friskt dopp, träna på utomhusgymmet, promenera längs den historiska Dr Saedéns Runda, springa någon av motionsslingorna eller bara njuta av den vidsträckta utsikten på Brattås. Grundpelarna i Kroppefjäll B&B:s verksamhet är vila, natur, kultur och mat.

En kort promenad bort ligger samhället Dals Rostock med matbutik, örtagård och flera verksamma hantverkare/konstnärer. Kroppefjäll och Dals Rostock ligger i Melleruds kommun med strax över 9000 invånare. Centralorten Mellerud ligger knappt en mil bort från residenset, där ett större serviceutbud samt en tågstation med bra förbindelser finns. Dalsland är känt för sina vilda skogar och vackra sjöar, och är även ett hem för kreativitet, kultur, och konst. Det finns mycket som tyder på att Dalsland är en växande destination för att uppleva och utöva musik och kultur i alla dess former.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta:
Jonathan Björk, producent populärmusik
Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen
Telefon: 0722-028388
E-post: jonathan.bjork@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2021-08-20 14:22