Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Konstkassen – pandemisäkert skapande för unga

En vit tygkasse full med skaparmaterial.

Konstkassen blev till i tomrummet som uppstod under pandemin när skapande verksamheter för barn och unga behövde stänga för att hindra smittspridning. När vi inte längre kan bjuda in till skapande utrymmen, får konsten och skapandet ta sig till de unga. Den första Konstkassen delas ut av biblioteken i Bergsjön och Ulricehamn i februari 2021, sedan släpps en ny konstkasse tre gånger under våren.

Coronapandemin ställde till det för den skapande verksamhet som Konstepidemin, Allas Ateljé driver i Bergsjön, Göteborg. Det som ska vara öppet och inkluderande för skapande tillsammans, behövde stänga. Det var då som konstnärerna från Allas Ateljé kom på idén att dela ut konstnärs-kit. Barn och unga fick hämta påsar med material och instruktioner vid ateljén för att kunna fortsätta skapa och utforska på egen plats. Det första kittet innehöll grundförutsättningarna för att kunna skapa hemma, som sax och lim. Därefter arbetade konstnärerna med att varje vecka kunna dela ut en ny påse, för att hålla skapandet vid liv och inspirera till att låta konsten växa fram i det oförutsägbara.

Även på biblioteken ledde stramare restriktioner till ett behov av att nå ut genom stängda dörrar. Konstkasse-konceptet har därför utvecklats som ett pilotprojekt av Allas Ateljé, Konstepidemin i samarbete med Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Ulricehamns kommun och Bergsjöns Bibliotek, Göteborg. Konstkassen är tänkt att spridas i regionen som en folkbildande insats kring konst, och mänskliga rättigheter.

Samarbetet mellan professionella konstnärer och bibliotek är ett utvecklingsområde där det egna skapandet och läsfrämjande sammanflätas. Här handlar det inte om att konsumera konst – utan att själv vara den som skapar, under ledning av professionella konstnärer. Detta främjar vidgat deltagande och ger fler möjlighet att vara en aktiv del av kulturen.

Konstnärerna Kerstin Bratt, Anna Bauer, Teodor Söderberg och Azadeh Zaghi från Konstepidemin har tagit fram en Konstkasse var, med ett innehåll som relaterar till deras konstnärskap. Kassarna har formats utifrån artiklar eller teman i Barnkonventionen, där bland annat barns rätt till kultur, rätt till en röst och rätt till en meningsfull fritid lyfts. Förutom det konstnärliga materialet i kassen ingår tydliga instruktioner, samt filmer skapade av Lina Ikse Bergman och Niklas Ikse.

Kika in på Allas Ateljés YouTubekanal för att se filmerna som tagits fram för Konstkassen.

Projektet Konstkassen drivs av Allas Ateljé, Konstepidemin i samarbete med Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Ulricehamns kommun och Bergsjöns Bibliotek, Göteborg.

Kontakt

Ida Liffer, koordinator, Allas Ateljé: allasatelje@konstepidemin.se
Linn Gall, konsulent samtida konst, arkitektur, form och design, Förvaltningen för Kulturutveckling: linn.gall@vgregion.se
Victoria Klaiber, Ulricehamns kommun: victoria.klaibersvensson@ulricehamn.se
Maud Andersson, Bergsjöns Bibliotek, Göteborg: maud.andersson@kultur.goteborg.se

Om Konstepidemin och Allas Ateljé

Konstepidemin var tidigare Göteborgs Epidemisjukhus och ligger vid Linnéplatsen i Göteborg. Området blev 1987 omvandlat till ett konstnärsdrivet kulturcentrum. Här finns bland annat ateljéer, lokaler för utställningar, teater, musik och pedagogisk verksamhet.

Konstepidemin är också en konstnärsdriven ideell förening där ateljéinnehavarna på Konstepidemin är medlemmar. Här finns ungefär 130 yrkesverksamma utövare inom olika konstnärliga discipliner, som bild- och formkonstnärer, musiker, författare, filmare och scenkonstnärer. Verksamheten drivs med stöd från Göteborgs Stad och Kulturrådet.

En del av Konstepidemins verksamhet är Allas Ateljé, som har konstpedagogiska program för familjer, skolor, unga och seniorer. Programmen erbjuds både på Konstepidemin och via en mobil verkstad, på andra platser i Göteborg.

Senast uppdaterad: 2021-07-15 14:24