Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Digitala slöjdmöten

stickar vid datorn

När vi helt plötsligt inte kan träffas som vanligt, vad gör vi då? Lusten att träffas och umgås försvinner inte bara för att ett virus hindrar oss från att ta oss till de mötesplatser vi är vana vid. En som redan har kommit igång med digitala träffar är Marja på Charlottendals gård

Hej Marja! Vem är du?

Jag är Marja van Halteren och har en garnbutik ute på landet där jag säljer garner och vävstolar samt organiserar stickcaféer, stick,- och vävhelger och andra textilrelaterade evenemang.  Jag är även med i styrelsen för Väv i Väst.

Varför väljer du att göra digitala slöjdträffar?

Jag har under en längre tid funderat på digitala stickcaféer just för att nå ut till de som bor lite längre bort men ändå vill vara med på ett stickcafé. Jag har ju min butik ute på landet och det är inte alla gånger praktiskt att åka ut en torsdag kväll.

Nu i Corona-tider när vi faktiskt inte kan eller får träffas har mina tankar snabbats upp. Jag har ett fast stickgäng som träffas och vi vill fortfarande träffas en gång i veckan för att prata, hjälpa varandra med stickningen och inspirera varandra. De digitala möjligheterna som finns gör detta möjligt och har plötsligt blivit ännu viktigare.

Vad tror du händer i framtiden, när pandemin är förbi? Kommer allt bli som innan eller ser du ett behov av digital kommunikation?

 Pandemin kickade igång den digitala kreativiteten och även om jag tror att man helst träffas i levande livet, så är jag övertygad om att de digitala lösningarna kommer att finnas kvar. Vi bor i ett stort land med långa resvägar så jag tror absolut att digitala träffar är ett bra alternativ. Jag tänker stickträffar, vävträffar och inspirationsträffar, men även kurser och ”Knit-alongs”.

Tittar jag på Väv i Väst som är en förening som är utspridd över hela Västra Götaland, så tänker jag att möten via Skype eller Zoom är väldigt intressant för att träffas och inspirera varandra. 

Har du några tips för andra som vill träffas digitalt idag?

Sätt igång! Bara gör det. Sätt upp ett testmöte först med vänner och testa vilken plattform känns bra för dina ändamål. Var kreativ; tänk möten och träffar, men även föreläsning, minikurs etc.

Vad behöver jag tänka på inför ett digitalt möte?

Välj ett system för att träffas, det finns många olika på marknaden att välja på med olika möjligheter och begränsningar.
Nedan presenterar vi ett par av de vanligaste alternativen som har fungerande gratisversioner. 

Börja med en mindre grupp, kanske runt 5 personer.

Se till att du och dina vänner har koll på tekniken, kan ni ordna en teknik-kolls-träff innan så att alla vet att de kommer in, så blir det lättare att komma igång.

Sitt ostört och ha fungerande kamera och mikrofon, om du behöver tex prata med någon annan eller svara i telefon är det bra att stänga av ljudet.

Det är viktigt med bra uppkoppling, är uppkopplingen dålig så kan det bli bättre om du stänger din kamera

Bestäm hur ni vill ha mötet, är det någon som berättar om något eller bara rent fikaprat?

Olika program

Skype

Den kanske mest kända och äldsta som flera privatpersoner redan har installerade. Finns för både datorn, surfplattan och mobilen. Förutom att ringa upp och prata med upp till 100 deltagare med video, dvs. både bild och ljud, finns chat och möjlighet att dela bilder och annat på skärmen med varandra. Ifall någon visar ett knivigt slöjdmoment för kameran kan du även spela in det för att t.ex. repetera senare.

Här kan du läsa mer eller ladda hem programmet>>
Här finns en intruktionsfilm för hur du använder Skype>> 

Teams

Microsoft har ersatt tidigare "Skype for business" med Teams. I gratisverionen kan du förutom funktioner som att välja bakgrundsbilder mötas med upp till 300 deltagare och också tysta andras mikrofoner ifall det är något störande bakgrundsljud eller högt kaffesurplande mitt i din genomgång. Vilket gör det tacksamt för föreläsningar och kurser. Funktionen att schemalägga möten och skapa arbetsgrupper - så kallade Teams saknas i gratisversionen men är något man klarar sig väldigt långt utan.

Läs mer om Teams och ladda ner appen eller kör online här>>
En kort video om hur man skapar ett möte i Teams>>

Facebook Messenger

Alla kanske inte tänker på Messenger som ett alternativ men den fungerar ganska bra som en enkel bildtelefon och chatrum. Den är gratis och många har den redan installerad. Dessutom är den väldigt enkel att använda och fungerar bra på smartphone. Nackdelarna är att alla deltagare måste ha ett Facebookkonto och Messenger har inte så många finesser som t.ex. möjligheten att dela skärm. 

Läs mer om Messenger och registrera dig/logga in här>>
Här finns en kort intruktionsfilm för hur du ringer med Messenger>> 

Zoom

Ett välfungerande och relativt lättanvänt program för videokonferenser som kan dela skärm och deltagarna kan räcka upp en liten virtuell hand för att begära orden. Den som är värd/leder mötet kan också tysta deltagarnas mikrofoner ifall det är något ljud som stör vilket gör det lämpligt till föreläsningar. Du kan också ha väldigt många deltagare. Nackdelen är att gratisversionen är begränsad till 40min. Vill ni hålla på längre så måste någon i sällskapet köpa en licens för cirka 150:-/mån och kan då bjuda in till längre möten.

Här kan du läsa mer om Zoom och använda onlineversionen>>
Här laddar du hem gratisversionen till din dator>>
Här hittar du en 10 min summerande instruktionsfilm på engelska om hur man använder Zoom>>
Högskolan Kristianstad har gjort lite mer detaljerade filmer och beskrivningar på svenska>>

Senast uppdaterad: 2021-01-21 08:51