Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdpoddar

Garn och hörlurar ligger vid en dator som ha podden Handgjort igång

Tillhör du dem som nu helt plötsligt mest ser hemmets fyra väggar och upplever att det blir lite tyst och tomt. En av de saker som kan lätta upp tystnaden lite är att lyssna på en Podcast! Här har vi samlat olika poddar som handlar om slöjd och hantverk.

Är du ny på området och undrar vad det är och hur man gör för att lyssna på dem får du en kort introduktion längst ner på sidan. Vi hoppas även att du som redan är en van poddlyssnare hittar något matnyttigt i vår lista och att du hör av dig till oss om du har fler tips!

Slödpoddar från A-Ö

Här kommer en lista över de slöjdpoddar vi hemslöjdskonsulentern har hittat i våra listor men det finns säkert fler! 

Anna & Clara om stickning och sömnad
En pod om slöjd
Frodvuxet
Görbart – en pod om handgjort skapande
Handgjort (Nämnden För Hemslöjdsfrågor NFH)
Hemslöjd Humaniora
Hemslöjdens historia
k-podd (Riksantikvarieämbetet RAÄ)
Makerskola
Nördic knitting
Rätt avigt
Slöjd, universum och allting
Stickkontakt
Stickpodden
Tyg, svett och tårar
Ullpodden
Vävpodden
Återskapat

Några pogram från Sveriges Radio

Sveriges Radios program går ju också att lyssna på i efterhand via datorn eller i en smartphone. När vi samlade ihop listan dök dessa också upp:

Stil i P1, lera
https://sverigesradio.se/avsnitt/1456269


Från gerillaslöjd till folkdräktskilt del 1 och 2.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1298546

https://sverigesradio.se/avsnitt/1304685

Broderiets renässans – handarbetet hittar nya arenor
https://sverigesradio.se/avsnitt/1435361

Så mår broderiet 2020 – Instagramtrend, mjuk aktivism och kafferep
https://sverigesradio.se/avsnitt/1447098

Tipsa oss!

Har du några slöjdfavoriter som inte är med på våra listor? Tipsa oss via e-post till kristina.brandt@vgr.se så fylle vi på listan!

Vad är en podd

En podd (podcast) är en ljudinspelning som du kan lyssna på genom att ladda ner den till din dator eller smartphone eller genom att streema den. Podden är ungefär som ett radioprogram, vanligen mellan 30 minuter och en timma men det kan variera. Det är vanligt att poddar publiceras i ett RSS-flöde (really simple syndication) som gör det möjligt att prenumerera via ett program eller en app så att man får upp programmen allt eftersom de publiceras. Odet podcast är ihopsatt av ”pod” från Apples musikspelare iPod och engelskans ”broadcast” (utsända). På svenska säger man ibland poddradio.

Hur lyssnar jag

Om du vill lyssna via din telefon letar du fram en lämplig app. Många telefoner har en sådan app förinstallerad, om inte söker du där du laddar hem appar. Vissa är gratis (och då oftast med reklamavbrott) och andra kostar en slant. I appen kan du sedan söka efter den podden du vill lyssna på, spara ned program så att du kan lyssna utan internet och prenumerera på dem.

Vill du lyssna vid datorn hittar du podden via din sökmotor och sedan kan du oftast lyssna direkt på sidan eller ladda ner ljudfilen till din dator från sidan. 

 

Senast uppdaterad: 2021-02-16 17:08