Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vävutmaningen #vävrosengång

Svartvit bild på rosengångsvävnad bakom gul skylt med texten #vävrosengång

Välkommen till en vävutmaning där temat är rosengång. Ett samarbete mellan Skaraborgs hemslöjdsförening och Hemslöjdskonsulenterna VGR som utmynnar i en utställning i Slöjdens hus, Skövde i höst.

Vill du vara med och väva rosengång och ställa ut i Slöjdens hus i Skövde i september? Då är det bara att sätta igång att väva, dela gärna med dig av bilder i sociala medier under processens gång. Använd då taggarna #vävrosengång och eller #rosengångsinspiration så vi hittar varandra.

Kunskap och inspiration

Känner du att du behöver veta mer och skaffa mer kunskap och inspiration innan du sätter igång? Vi kommer att försöka bistå med båda delarna digitalt nu under våren. Några exempel på detta är ett digitalt besök i samlingarna på Västergötlands museum och möte med Lotta Lundqvist ”Vävglad” som berättar om sitt arbete med rekonstruktion av ett äldre rosengångstäcke. Är det något speciellt du vill lära dig så kan vi försöka ordna en kurs eller föreläsning om just den ingången under förutstättning att det finns flera som är intresserade.

Gå med i Facebookgruppen Vävutmaningen #vävrosengång eller mejla till info@skaraborg.hemslojden.org så får du löpande information.

Anmälan och utställning

Vill du vara med på utställningen i slöjdens hus ska ditt arbete vara klart och inlämnat senast 16 augusti och det kommer att visas i september. Anmälan är öppen till mitten av augusti men anmäler du dig redan nu till info@skaraborg.hemslojden.org får du löpande information.

Filmer

Här hittar du filmerna vi har gjort om rosengång

Lotta Lundqvist berättar om att väva rosengång

Rekonstruktion av ett gubbatäcke, Lotta Lundqvist

För barn och unga #gubbar på rymmen

Samtidigt pågår en vävutmaning för barn och unga där även Balthazar Science Center i Skövde är medarrangör. Det går ut på att barn och unga ska väva "dockor" på kartong. Dockorna ser ut lite som om de har rymt från ett så kallat Gubbatäcke som vävs i tekniken rosengång.

Två

Läs mer om detta på Balthazars hemsida

Senast uppdaterad: 2021-05-17 10:00