Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utställningen #vävrosengång

Svartvit bild på rosengångsvävnad bakom gul skylt med texten #vävrosengång

Välkommen till utställningen som bygger på vävutmaningen #vävrosengång. Ett samarbete mellan Skaraborgs hemslöjdsförening och Hemslöjdskonsulenterna VGR som utmynnat i en utställning i Slöjdens hus, Skövde.

Välkommen att besöka utställningen i Slöjdens hus i Sköve fram till och med den 9 oktober. Öppet onsdagar 12-16, torsdagar 12-18, fredagar 12-16 och lördagar 10-14.

Kunskap och inspiration

Under utmaningen har vi försökt bistå med kunskap och inspiration digitalt. Några exempel på detta är ett digitalt besök i samlingarna på Västergötlands museum och möte med Lotta Lundqvist ”Vävglad” som berättar om sitt arbete med rekonstruktion av ett äldre rosengångstäcke. Är det något speciellt du vill lära dig så kan vi försöka ordna en kurs eller föreläsning om just den ingången under förutstättning att det finns flera som är intresserade.

Närmast är en  digital föreläsning med Marie Ekstedt Bjersing som är huvudlärare på Sätergläntan den 16 september. Den kostar 100 kr för medlemmar i Riksvävarna eller Skaraborgs hemslöjdsförening och du anmäler dig till NBV Väst här  

Gå med i Facebookgruppen Vävutmaningen #vävrosengång så får du löpande information.

Filmer

Här hittar du filmerna vi har gjort om rosengång

Lotta Lundqvist berättar om att väva rosengång

Rekonstruktion av ett gubbatäcke, Lotta Lundqvist

Rosengång i Västergötlands museums samlingar - Del 1

Rosengång i Västergötlands museums samlingar - Del 2 - Gubbatäcken

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev 1

Nyhetsbrev 2

För barn och unga #gubbar på rymmen

Samtidigt pågår en vävutmaning för barn och unga där även Balthazar Science Center i Skövde är medarrangör. Det går ut på att barn och unga ska väva "dockor" på kartong. Dockorna ser ut lite som om de har rymt från ett så kallat Gubbatäcke som vävs i tekniken rosengång.

Två

Balthazars webbplats

Senast uppdaterad: 2021-09-15 12:07