Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Går det att sticka för fred?

Vita garnnystan.

We knit for peace visar över 100 stickade alster i Textilmuseets utställningspromenad genom Borås centrum 14 februari - 16 maj

2021 fyller Borås 400 år. Sveriges främsta textilstad har gått från lokal tillverkning med hela landet som kund till en design-och forskningsstad med spetsutbildningar och internationell export. Samtidigt lever det textila hantverket vidare och för människor samman i globala traditioner.

För att fira kraften i handarbetet utlyste Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och hemslöjdskonsulenterna VGR ett gemensamt stickupprop som formade den kollektiva utomhusutställningen We Knit for Peace som visas på Textilmuseet 14 februari 2021 - 16 maj 2021. (För början skulle utställningen stå inomhus 30/1-11/4 men har flyttats ut och senarelagts pga. av skärpta restriktioner som kom.)

Samtidigt presenterar Borås Stadsteater, i ett samarbete med Cirkus Cirkör, föreställningen Knitting Peace
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- en nervkittlande och poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi där det vita garnet spelar huvudrollen. I en värld fylld av linor, trassel och trådar vävs ämnen som fred, strävan och stickning samman med utgångspunkt i cirkusartisters driv att göra det som verkar omöjligt möjligt. Tillsammans kan varje människas strävan bli en del av något större. Kanske kan man till och med sticka fred? En hyllning till handarbetet och uppmärksammande Borås långa och stolta tradition av textil tillverkning för att fira stadens 400-årsjubileum.


Utställningen tas fram i samarbete mellan Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna Region Västra Götaland.

Senast uppdaterad: 2021-02-03 15:09