Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gamla fönster måste ju bytas!

Målning av fönster

Gamla fönster är ju dragiga energitjuvar, de måste bytas! Eller....? Nej, inget kan vara mer fel! Det är faktiskt tvärtom så att det finns många skäl att behålla äldre fönster som tillverkats före 1960-talet, inte minst ekonomiska.

  • Om du byter ut tvåglasfönster av äldre datum till de mest energieffektiva fönstren minskar du bara energiförbrukningen med några procent. Besparingen är marginell och lönar sig inte på väldigt många år!
  • Fönster från före omkring 1960 är av hög kvalitet och kan hålla i minst 100 år till om de vårdas med jämna mellanrum. Vet du att det finns fönsterbågar här i Sverige som klarat sig i 400 år?
  • Alla ändringar av en byggnad ska utföras varsamt med hänsyn till husets kulturvärden, så säger såväl Plan- och bygglagen som Boverkets byggregler. Att byta ett gammalt fönster till ett nytt är oftast inte förenligt med dessa regler och lagtexter.
  • Tänk på att du påverkar utseendet och upplevelsen av hela huset om du byter fönster. Även ett till synes snarlikt nytillverkat fönster ger en helt annan karaktär än det gamla när det väl hamnat på plats.

Tycker du att det drar från fönstren? Det åtgärdar du med sedvanligt underhåll och genom att byta ut tätningslister som inte längre gör sitt jobb. Inga andra åtgärder är egentligen ekonomiskt försvarbara!

Du kan förbättra fönstret genom att byta ut innerglaset till ett lågemissionsglas (LE-glas) eller en kassett i innerbågen när fönstret ändå ska renoveras. På det här viset både behåller du utseendet och minskar energiförlusterna, men det blir mörkare inomhus eftersom LE-glaset släpper igenom mindre dagsljus. Tänk också på att det är en förhållandevis dyr åtgärd som tar lång tid att tjäna in. Allra bäst är att behålla de glas du har och se till att fönstret i sin helhet är väl underhållet.

Välj andra åtgärder först om du vill spara energi! Tilläggsisolera på vinden om den befintliga isoleringen sjunkit ihop. Se över ditt uppvärmningssystem, investera i solel, byt till energisnåla vitvaror och överväg att sänka innetemperaturen åtminstone i några rum.

Det här ska du överväga om du ändå vill byta fönster:

Moderna fönster är ofta belagda med ett skikt som ska minska värmeutstrålningen, ett skikt som också innebär att mindre dagsljus släpps igenom. Det blir helt enkelt mörkare inomhus med nya fönster. Men tänk framför allt på att vinsten i energibesparing är så väldigt liten att du inte kommer att tjäna in det under din livstid. 

Denna text är baserad på Paul Hanssons text om fönster i Energiboken Energieffektivisering för småhusägare. Där finns mycket matnyttigt för dig som vill förvalta ditt hus på ett ekonomiskt och varsamt vis. Klicka här för att komma till böcker om byggnadsvård som säljs i Slöjd & Byggnadsvårds butik.

Klicka här för att läsa vårt faktablad om fönsterrenovering. 

Senast uppdaterad: 2020-11-12 13:16