Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fasader på gamla hus måste tilläggsisoleras - en seglivad myt

Rödmålad byggnad
Tilläggsisolering av fasader påverkar byggnaders proportioner och gör att fönstren hamnar i djupa gluggar och att takutsprånget blir mindre.

Att gamla byggnader av naturen är dragiga och kalla är en myt som verkligen förtjänar att bemötas! Vissa byggnader kan förvisso ha rört sig med åren och glipor kan ha uppstått här och där, men detta kan ofta åtgärdas på enkla sätt. Tilläggsisolering av en timmerstomme är ett omfattande projekt som ytterst sällan är nödvändigt!

Nej, tilläggsisolering av timrade byggnaders fasader är sällan lönsamt och det påverkar utseendet mycket. I regel tjänas det inte in under en hel livstid! Detta beror på att den uppvärmda inomhusluften stiger uppåt - endast en mindre del av värmeförlusten sker genom ytterväggarna. Dessutom får du göra dig av med en panel som kanske hållit i många årtionden och ersätta den med virke som förmodligen är av sämre kvalitet. Allt annat än klimatsmart!

Tilläggsisolering av väggar är dessutom en tekniskt komplicerad åtgärd som leder till att fasadens ytskikt blir kallare och fuktigare. Detta kan i sin tur leda till problem med frostsprängning om fasaden består av puts eller tegel, eller alg- och mögelpåväxt på en träpanel.

Äldre hus kan faktiskt behöva läcka lite värme för att vara torra och må bra. Det är betydligt smartare att lägga pengarna på exempelvis solpaneler än på tilläggsisolering. Det kan löna sig betydligt mer och leder inte till att byggnadsmaterial som skulle kunna användas länge till slängs på tippen.

Vissa menar att det lönar sig att isolera fasader på hus från ca 1930- och 1940-talet med tunna plankstommar, både ekonomiskt och ur ett energiperspektiv, eftersom de kan läcka lite väl mycket värme. Här går åsikterna isär. Fråga om råd innan du isolerar, särskilt om ditt hus är kulturhistoriskt värdefullt.

Om du måste dränera om runt din källare, då är det en bra idé att samtidigt isolera väggarna under mark. Det syns inte och leder till torrare luft och väggar i källaren.

Senast uppdaterad: 2020-11-12 13:16