Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1 KVM LIN - odla med oss!

En liten linblomma mellan knubbiga fingrar

Nu ska vi odla lin. Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

1 KVM LIN

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. 
Linet delar en tusenårig historia med oss människor. Ett linstrå består av en inre del, ved och de fibrer som täcker veden. De långa fibrerna ligger som en krans runt veden. För länge, länge sedan kom människan på att om du skiljer veden och fibern åt så får du ett material som du kan spinna garn av. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman.

Idén till 1 kvm lin fick vi när Inger Widhja, etnolog, visade en handduk för oss. Handduken hade handspunnet lin som inslag. När Inger var liten så frågade hon sin mormor om allt möjligt.
Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig?
Hennes mormor gav då Inger en kvadratmeter i landet, där de tillsammans sådde lin.

-Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem, minns Inger att hennes mormor sade. Tillsammans sådde, ryckte och rötade de. Gjorde linberedningens hela process till den färdiga väven.

Vi vill tillsammans med dig göra samma sak som Inger och hennes mormor gjorde. Odla en kvadratmeter lin. Vill du, din förening eller arbetsplats odla med oss?

Så här går det till: Bor du eller är verksam i Västra Götalandsregionen och vill vara med? E-posta namn och adress till hillevi.skoglund@vgregion.se så får du hem ett brev med fröer och en enkel odlingsinstruktion. 15 maj är sista dagen att anmäla sig om fröerna ska ner i backen i tid. 
Under odlingssäsongen kommer du få e-post med odlingstips, kulturhistoriska kuriosa och tips på besöksmål och aktiviteter med linanknytning. Till hösten blir det tillfälle att bereda linet. Alltså att förvandla linhö till fiber. Då kommer vi samlas på olika platser i regionen för att bråka, skäkta och häckla. Vill du vara med och arrangera ett Bråtagille/Bråkkalas så kontakta oss. Hemslöjdskonsulenterna har alla redskap som behövs för linberedning och det går bra att låna av oss. 

Tillhör du dem som redan har upptäkt linet, odlar själv eller tillsammans med andra? Då är du välkommen att anmäla dig till Nätverksträff för Linnördar på Linmuseet i Kville den 25 april. E-posta kristina.brandt@vgregion.se för mer information.

SÅ LINET

I maj ska linfröerna ned i jorden. Förbered en yta jord, stor som en kvadratmeter genom att ta bort ogräs och kratta ytan jämn och slät. Linet vill att jorden ska vara lucker och inte hårt packad.
Till en kvadratmeter går det åt ca15 gram linfrö. Strö ut 15 gram frö jämt över jorden. Kratta lite så att fröna myllas ned några centimeter. Platta till jorden med hjälp av händerna eller en planka. 
Om du inte har tillgång till mark att odla på så går det att odla i lådor eller stora krukor. Kanske finns det en bortglömd plätt i din närhet där du kan odla. Fråga markägaren om du får låna en kvadratmeter i några månader.

OBS! Vill du odla mer än en kvadratmeter och skaffa eget utsäde, tänk på att det ska vara spånadslin (det finns även oljelin).

2–3 veckor efter sådden börjar de små linplantorna att sticka upp ur den mörka jorden. När du vet hur plantorna ser ut, var sträng mot allt annat som vill växa i linlandet. Bort med allt ogräs! Tassa försiktigt i linlandet så att stjälkarna inte bryts eller skadas.
I mitten av juli, cirka två månader efter sådden är det dags att njuta av den blommande linlyckan. Under de tidiga morgontimmarna öppnar sig de blå blommorna. Det är härligt att se! Linet blir en spegel av det blå himlavalvet, men bara efter några timmar faller kronbladen till marken och linet blir grönskimrande igen.

SKÖRDA LINET

I slutet av augusti är det dags för skörd. Då är frökapslarna fyllda med mogna frön. Frökapslarna är gulbruna och bladen längst ned på skjälkarna har börjat trilla av.

Linet skördas för hand. Du drar upp det med roten, rycker upp det. Det är enkelt att rycka linet. Om du istället skulle klippa av linet så förlorar du en blir av linfiberns längd och det blir svårare att få en jämn rötning. Ta tag i en bunt med linstänglar, en tredjedel av linets längd från marken. Ryck upp linet och röst av jord från rötterna. Ta så många linstänglar som ryms i en hand och bind om med snöre. Det behöver inte vara hårt.

TORKA LINET

Torka alla linbuntar, linkärvar. Du kan ställa dem längs en vägg eller ett staket. De kan också hängas på ett staket eller liknande. Efter ungefär två veckor har linet torkat. Nu kan du välja om du vill behålla linet som det är, kanske göra en vacker bukett att hänga på väggen? Eller om du vill gå vidare och göra fibrer. Då är det dags för frörepning.

FRÖREPNING

Till frörepning behövs en frörepa. Fråga en hembygdsgård, ett museum eller din hemslöjdskonsulent om du kan låna linberedningsredskap. Annars kan du göra själv.

Du kan använda en glestandad kam eller en tät kratta för att repa frön. (bild)
Sätt fast frörepan på en lång planka och lägg den på två stolar. Lägg ett lakan under som alla frökapslar samlas upp på. Ta en linkärve i handen, lägg knippet i frörepan och dra till. Då lossar frökapslarna från linhalmen. Gör så tills alla frökapslar är borta. Frökapslarna ligger nu på lakanet.
För att få ut fröerna från kapslarna så använder du en vanlig brödkavel. Rulla brödkaveln över kapslarna tills de små blanka fröerna ligger fria på lakanet. Detta är bra att göra utomhus. Gärna en dag då det blåser lite. Då blåser frökapslarna bort med vinden men fröerna ligger kvar. Det går också bra att använda en hårtork för att blåsa bort frökapslarna.
Fröerna kan du spara för att så nästa år, eller så kan du använda det i matlagning.

RÖTA LINET

För att få fram de långa vackra fibrerna måste veden i linstråt separeras från linfibern. det första steget i den processen är att röta linet. De vanligaste sätten att röta lin är landrötning och vattenrötning. När du landrötar breder du ut linet i ett tunt lager i rader på en kortklippt gräsmatta. Efter en vecka vänder du linet. Stick en lång käpp under linhalmen lyft och vält över linet på andra sidan. Låt det ligga på den andra sidan i en vecka. Landrötning tar ungefär 2–3 veckor i september månad.

Om du vattenrötar kan du lägga linet i en gles trälåda eller göra ett paket av hönsnät. Du kan också göra buntar av linhalm som knyts fast med snöre som sedan fästs vid två träkäppar. 
Sänk ned paketet i en sjö eller å. Se till så att det inte flyter iväg. Det går också att fylla ett stort kar med vatten och ha linet i. Då måste vattnet bytas flera gånger för det kan lukta riktigt illa. Och var utomhus! Vattenrötning tar 2–3 veckor vid en vattentemperatur av cirka 15 grader.

Det gäller att hålla koll på rötningsprocessen. Om det rötas för länge blir det förstört och rötas det för lite får man inte bort veden från linfibern. När linet är färdigrötat lossar fibrerna lätt från veddelen av linstråt. Det gäller alltså att avbryta rötningen i rätt tid. Ta några linstrån, torka dem om de är fuktiga och knäck linstrået så att veddelen bryts och se hur linfibrerna lossar från veden. Om fibrerna går att dra av lätt i långa strängar så är det färdigrötat. Om fibrerna inte vill släppa från linstråets veddel så får det ligga kvar och rötas lite längre.
När rötningen är klar så ska halmen torkas igen. Ställ linet mot en solig vägg eller längs ett staket. När litet har torkat är det dags för de olika beredningsmomenten. Om du förvarar linet torrt och svalt så kan beredningen ske när det passar.

Texten är i stort hämtad från Barn odlar lin av Kerstin Hammarson. Om du är intresserad av att köpa häftet så har vi några få exemplar kvar 100 kr/st. Maila hillevi.skoglund@vgregion.se för att köpa.
Hammarson, Kerstin, 1945-. - Barn odlar lin : liten handbok för dig som arbetar med barn / Kerstin Hammarson ; illustrationer: Kerstin Hammarson. - 1989. - ISBN: 91-86106-46-5

Senast uppdaterad: 2020-07-16 14:25