Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdresidens

I vårt arbete med residens vill vi ge slöjdare tid och plats för skapande, och möjlighet till konstnärlig utveckling. Vi vill också involvera människor och verksamheter på platsen för residensen, därför samverkar vi med kommuner och lokala aktörer.

Hösten 2020 arrangerade vi vårt första slöjdresidens i Åmåls kommun i Dalsland. Där fick en slöjdare arbeta fokuserat under en residensperiod, sida vid sida med en grupp musiker som deltog i ett folkmusikresidens. Deltagarna från båda residens uppmuntrades till möten och samverkan. Residensperioden följdes sedan av en gemensam turné.

Den grundläggande tanken var att titta på möjligheterna för en mötesplats för folkliga uttryck i Dalsland. Residensen var också en del i ett större, långsiktigt arbete där Förvaltningen för kulturutveckling, tillsammans med lokala aktörer, undersöker hur kultur kan bidra till att skapa ett levande samhälle, året om. Läs mer här...

Slöjdresidens 2021

Under våren 2021 utlyste vi ett nytt slöjdresidens som på samma sätt samverkade med ett folkmusikresidens. Här är en kort film om dessa residens, där folkmusikduon Aigua (Lies Hendrix, durspel, från Belgien och Joan Peiró Aznar, gitarr och sång, från Valencia) samarbetade med slöjdarna Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh.

 

Satsningen innehöll även ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg och ett i Rydal med fokus på att väva i lin. I ett pilotprojekt undersökte Förvaltningen för kulturutveckling också möjligheten att ta tillvara och utveckla den kunskap som finns i unika och specialiserade verkstäder, där Trampverkstan i Alingsås i oktober 2021 fick besök av en slöjdare och en smed, som under ett residens fick lära sig mer om träskoslöjd.

Här kan du läsa ett pressmeddelande från den 23 augusti 2021: "Storsatsning på slöjd i Västra Götaland"

Under 2021 gav förvaltningen sammanlagt nio slöjdare möjlighet att delta i våra fyra slöjdresidens. Läs mer om respektive residens nedan.

Treårig satsning på residens 2021–2023

Vår satsning med fyra residens om året kommer att fortsätta under tre år. Målet är sprida ut dem geografiskt över regionen och försöka docka an till platsens historia och tradition i residenstematiken.

Slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg

Förvaltningen för kulturutveckling och KulturUngdom ger slöjdare mellan 20 och 35 år plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg i Göteborg. Residenset har temat ”Skogsklok – unga vuxna edition” och är en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset sker under en vecka i augusti och har plats för tre deltagare. De antagna, Malin Lundström, Olof Edström och Karin Martinsson, får boende, resa och ett arbetsstipendium på 7 000 kronor.

Slöjdresidens: Väv med lin i Rydal

Förvaltningen för kulturutveckling ger slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens i Rydal, i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter. Residenset har temat ”Väv med lin” och är en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset har plats för en deltagare. Antagen residenskonstnär är Vega Syversætre Johannessen, som får boende, resa, ett arvode på 16 000 kronor, material och plats i vävateljé under residensperioden den 27 september–10 oktober.

Kleva Slöjdbiotop

Slöjdresidens med tema "skogsklok" i Fengersfors 2021

Förvaltningen för kulturutveckling ger slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett slöjdresidens i samarbete med Kleva Slöjdbiotop. Residenset har temat ”skogsklok” och är en möjlighet för tre slöjdare att utveckla sitt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. De tre slöjdare som kommer att arbeta i Fengersfors 6–14 september 2021 är Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh.

Pilotprojekt: Träskoresidens i Alingsås

I ett pilotprojekt undersöker Förvaltningen för kulturutveckling nu möjligheten att ta tillvara och utveckla den kunskap som finns i unika och specialiserade verkstäder. Under en vecka i oktober kommer Trampverkstan i Alingsås att få besök av en slöjdare och en smed, som under ett residens ska lära sig mer om träskoslöjd.

Jonatan Malm

Länshemslöjdkons
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maria Claesson

Länshemslöjdkons
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-11-22 12:06