Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pilotprojekt: Träskoresidens i Alingsås

Björn Svantesson, Linnea Lindgren och Magnus Jacobsson visar handgjorda träskor.

I ett pilotprojekt undersöker Förvaltningen för kulturutveckling nu möjligheten att ta tillvara och utveckla den kunskap som finns i unika och specialiserade verkstäder. Under en vecka i oktober kommer Trampverkstan i Alingsås att få besök av en slöjdare och en smed, som under ett residens ska lära sig mer om träskoslöjd.

Vårt pilotprojekt 2021 handlar om träskoslöjd, en kunskap som få har, kanske inte någon, i vår del av världen. I Sjuhäradsbygden var just träskotillverkning förr i tiden en av flera paradgrenar. Många kunde göra träskor, både till det egna hushållet och för att sälja till andra.  

Under residenset 9–17 oktober kommer slöjdaren Björn Svantesson, från Timmele och Linnea Lindgren, smed verksam på Forsviks Bruk, att förkovra sig i träskoslöjd med utgångspunkt i en film från 1923. Filmen visar hela processen kring hur en träsko tillverkas. För att kunna blåsa liv i teknikerna behöver man också undersöka bevarade verktyg från tidigare träskoslöjdares verkstäder, för att sedan kunna tillverka nya.

Platsen för residenset är Trampverkstan utanför Stora Mellby i Alingsås kommun, där Magnus Jacobsson driver ett snickeri helt utan el men med hand- och fotdrivna maskiner.

Hur många träskor som hinner tillverkas och hur många verktyg som smids under residensperioden återstår att se, men förhoppningen är att lyfta den sovande träskomakartraditionen i trakten. Kanske kan ökad kunskap om träskoslöjd även inspirera till en mer hållbar inställning till lokal produktion och konsumtion?

Allmänheten kommer att kunna följa arbetet på hemslöjdskonsulenternas sociala medier. Publik är också välkommen på träskofestival på Trampverkstan den 17 oktober. Då avslutas residenset, med berättelser och demonstrationer – och det blir musik på träskofiol! 

 

Senast uppdaterad: 2021-06-16 09:42