Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Väv med lin i Rydal

Förvaltningen för kulturutveckling ger slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens i Rydal, i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter. Residenset har temat ”Väv med lin” och är en möjlighet för en slöjdare som vill få ro att utveckla sitt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Antagen residenskonstnär är Vega Syversætre Johannessen, som får boende, resa, ett arvode på 16 000 kronor, material och plats i vävateljé under residensperioden den 27 september–10 oktober.

En gång blommade linet i Viskans dalgång och lade grunden till det textila centrum som området är, än i dag. Residensplatsen är Rydal, som ligger vid Viskans strand strax norr om Kinna, i Marks kommun i Västergötland. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär är Rydal av riksintresse. I den gamla, vackra spinnfabriken ryms Marks kommuns museum och konferenscenter, Hantverksgruppen Akleja och många kreativa näringar och verksamheter, som Föreningen Internationellt Vävcenter.

Under residenset kommer Föreningen internationellt Vävcenter att vara värd och föreningens vävateljé står till slöjdarens förfogande. Även material ingår efter önskemål och överenskommelse. 

Publikt möte

I residenset ingår ett publikt möte där residenspersonen och människorna på den lokala platsen träffas. Det kan till exempel vara en publik presentation av alster, att berättar om sin skapandeprocess eller att visa tekniker man använder. Planeringen av det publika mötet sker i samråd med hemslöjdskonsulenten, Föreningen Internationellt Vävcenter och Rydals museum.

  • Föreningen Internationellt Vävcenter arrangerar välbesökta vävcaféer, ett sätt att redovisa projektet är på ett sådant vävcafé.
  • Under 2022 kommer föreningen vara med på VÄV22 i Halmstad, även där finns möjlighet att presentera projektet.

Residenset kommer att vara en del av Föreningen Internationellt Vävcenters medverkan i GIBCA Extended, som samlar det lokala och regionala konstlivet i Västra Götaland och är en förlängning av Göteborg International Biennial for Contemporary Art. Vi vill att du medverkar i ett GIBCA Extended-arrangemang av Art Center Sjuhärad, på Rydals museum den 3 oktober.
Läs mer om GIBCA Extended här...

Om Föreningen Internationellt Vävcenter

Föreningen bildades 2017 och arbetar för att konsten och kunskapen om vävning, i alla dess former, ska bevaras och utvecklas för framtiden. I den vackra gamla spinneribygganden har föreningen sina lokaler och en stor vävateljé med ett flertal vävstolar i bredder från 80–150 cm. Det finns kontramarscher, trissvävstolar, Öxabäck och Glimåkra men också grindvävstolar, vävramar och bordsvävstolar.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta hemslöjdskonsulent Jonatan Malm på e-post: jonatan.p.malm@vgregion.se

Slöjdresidenset arrangeras av Förvaltningen för Kulturutveckling och Föreningen Internationellt Vävcenter.

Senast uppdaterad: 2021-08-16 17:18