Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdresidens hösten 2020

Förvaltningen för kulturutvecklings residens inom slöjd 2020 går till Helena Bratt. Hon är en ovanligt bred och explosivt kreativ slöjdare och konstnär från Rengsjö i Hälsingland.

Helena Bratt är en modern slöjdare med ett sylvasst öga för nya ämnen att låta sina kreationer kretsa kring. Hennes tyngd i de folkliga uttrycken ger en stabil och innovativ grund för hennes sätt att analysera omvärlden och skapa slöjd som berör.

Med målarmediet har hon bland annat dekorerat fasaderna på två stora lador med mönster från gamla Hälsingegårdar, men hon är även arbetat med såväl video som textil slöjd och byggnadsvård. Till residenset i Fengersfors kommer hon med projektidén ”Besprutning och död: den rubbade livscykeln” som hon beskriver så här:

"Jag vill ljudligt och visuellt utforska besprutning, bekämpningsmedel och den rubbade livscykeln. Ett kaotiskt skapande med alla tänkbara medel och material, sådant som kan kicka igång det döende livets ljud. Hur kan jag gestalta den idiotiska nedsmutsningen av vårt kära lilla lager av mullrik jord som ska ge mat på vårt bord? Jo, ja ska gräva djupt med slöjdspaden och använda min viga fantasi. Det är skitviktigt och kul! Jag har länge velat arbeta mer sceniskt så detta blir ett utmärkt tillfälle."
Mer info om Helena finns på hennes hemsida www.helenabratt.se

Turné med folkmusikkvartett och scenisk slöjd

I direkt anslutning till residensperioden genomför Helena Bratt, i samarbete med deltagare i ett parallellt folkmusikresidens, en turné under tre dagar i Dalsland.

Efter en intensiv residensperiod på Not Quite i Fengersfors ger sig folkmusikerna Oskar Reuter, Anna Larsson, Jonathan Larsson och Guro Kvifte Nesheim och slöjdkonstnären Helena Bratt ut på turné i Dalsland. En dryg vecka har de arbetat med sina egna projekt men skapar nu en gemensam konsertupplevelse av folkmusik och scenisk slöjd.

Folkmusikkvartetten startade som duo 2016 men utökades för två år sedan till den grupp de är idag. Med instrumenten nyckelharpa, gitarr, dragspel och hardanger d’amore skapar de ett ljudlandskap ur ett utmejslande och utforskande i olika folkliga traditioner. Läs mer om musikerna och folkmusikresidenset här...

Slöjdresidenset och folkmusikresidenset kommer att pågå på Not Quite/Fengersfors Bruk, Fengersfors, Dalsland den 7–14 september 2020. Den efterföljande turnén sker 16–18 september i Dalsland. 

Slöjdresidenset och folkmusikresidenset ingår i ett större projekt, där Förvaltningen för kulturutveckling under 2020 bygger upp en ny musiknod i Dalsland. Samarbetspartner i vår musiknod i Dalsland är: Not Quite, Dals-Eds kommun, Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Nössemarks hembygdsförening, Folkmusik i Väst,  Mötesplats Steneby, Studieförbundet Vuxenskolan VGR, Studieförbundet Vuxenskolan Väst samt Sensus Bengtsfors.
Senast uppdaterad: 2021-01-21 21:18