Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tjoflöjt i Nössemark

Den 19 september är det dags för Tjoflöjt i Nössemark – en folkmusikfestival i miniatyr och en branschträff för folkflöjtentusiaster. Temat är folkliga träflöjter, lokalt och globalt. Här kan du ta del av konserter, berättande, workshops och danskväll. Folkmusikfestivalen sker i Nössemark, en fantastisk plats i Nordvästra Dalsland, tre mil från Ed.

På grund av corona har vi begränsat antal platser, och du måste föranmäla dig. Mer information hittar du längre ner på sidan. 

Välkommen med din anmälan!

Program

10.30–12.00 För stora och små: Slöjdworkshop och Visstuga
Slöjda musik är en workshop för barn från sex år i vuxens sällskap. Vi använder enkla verktyg och material för att skapa slöjd som låter! Workshopen leds av Västra Götalandsregionens hemslöjdskonsulenter.

Visstuga för stora och små med Emma Johansson. Här sjunger vi visor från Dalsland.

12.00–13.00 Musik på utescenen
Medan du njuter av musik från scenen finns mat och fika att köpa på plats genom hembygdsföreningen och Nössemarks Camping. Observera att du bara kan betala med kontanter eller swish.

13.00–17.00 Folkflöjternas vetenskapsfestival

13.00 Öppning och introduktion till dagen med Emma Johansson, folkmusikproducent, och Jonatan Malm, hemslöjdskonsulent, från Förvaltningen för kulturutveckling.

13.15 Pipor och Nössemarksmusik. Spelmannen och musikforskaren Mats Berglund från Arvika spelar och berättar om projektet härjedalspipan, om nössemarkspipor och nössemarksmusik.

14.30 Kaffe!

14.50  Om hur vinden spelade på den första flöjten och annan poesi på flertusenåriga instrument ifrån Iran och Kurdistan. Musik och samtal med Trio Jafar Maryam och Avin. Jafar Kaviani är flöjtsamlare och musiker, Maryam Jevadnehr musiker på tambour och oud och Avin Omar sjunger på tre olika språk.

15.30 Spelpipor i Dalarna – musik och tillverkning. Med Stefan Ekedahl, instrumentmakare, musiker och pedagog i Rättvik.

16.30 Avslutande samtal med blockflöjtisten och pedagogen Anna Cederquist.

17.00–19.30 Konsertprogram på dansbanan

17.00 Dalslands Spelmansförbund
18.00 Caroline Malmberg
18.30 Mats Berglund
19.00 Trio Jaffar Maryam och Avin

Buskspel och distansdans

Ändringar i programmet

På grund av Covid-19 har det blivit några sena ändringar i programmet:

Det verksamma tomrummet med Johannes Holmqvist är inställt.

Skrot: Om nya arenor för pipor och instrumentmakeri med Anna Cederquist är inställt.

Hitta till Nössemark

Nössemark är en småort i Dals-Eds kommun i nordvästra Dalsland. Nössemark ligger 3 km öster om norska gränsen och 30 km norr om Ed. Festivalen sker på hembygdsgården, det finns skyltar på plats som visar vägen.

Mer information om hur du kan ta dig till Nössemark hittar du här...

Vill du övernatta i Nössemark i samband med evenemanget finns information här...

Anmälan

På grund av pågående pandemirestriktioner har vi begränsat antal platser. Anmäl dig senast 12 september genom att skicka ett mail till till jonatan.p.malm@vgregion.se. Skriv Tjoflöjt i ämnesraden.

OBS! Programpunkten ”folkflöjternas vetenskapsfestival” kostar 200 kronor inklusive fika, personer under 18 år deltar gratis. Om du vill vara med på folkflöjternas vetenskapsfestival kommer du att faktureras 200 kr, därför måste du även skriva fullständigt namn, adress, telefonnummer och personnummer i anmälningsmailet.

Kontakt

Jonatan Malm, hemslöjdskonsulent
jonatan.p.malm@vgregion.se

Emma Johansson, producent folkmusik
emma.v.johansson@vgregion.se

Om arrangemanget

Tjoflöjt arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Dals-Eds kommun, Nössemarks hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan Väst och Mötesplats Steneby.

Festivalen ingår i ett större projekt, där vi under 2020 bygger upp en ny musiknod i Dalsland. Samarbetspartner i vår musiknod i Dalsland är: Not Quite, Dals-Eds kommun, Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Nössemarks hembygdsförening, Folkmusik i Väst,  Mötesplats Steneby, Studieförbundet Vuxenskolan VGR, Studieförbundet Vuxenskolan Väst samt Sensus Bengtsfors.

Du kan läsa mer om vårt arbete med musiknoder här...

Senast uppdaterad: 2021-01-21 21:18