Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ta i hand - gemenskap och skaparglädje

Ta i hands logga

Ta i Hand Ta i hand handlar om slöjd, möten och människor. Det var ett projekt för att bygga broar och skapa möten genom handens skapande. Projektet är över och verksamheten har i Göteborg övergått till en ideell förening.

Slöjden (eller skapandet, hantverkandet, handarbetandet eller pysslandet) finns i hela världen och är viktig för många, många människor – i Sverige, men från hela världen. Ta i hand var projektet som använde detta faktum för att skapa gemenskap mellan människor. Samtidigt utgick projektet hela tiden från det lokala perspektivet och från specifika platser. På så sätt mötte projektledarna människor direkt och människor mötte varandra. Det mötet spelar en stor roll.

Fokus på tre områden av Västra Götaland

Ta i hand gjordes i tre områden i Västra Götaland, nämligen: Biskopsgården i Göteborg, Falköpingsbygden i Skaraborg och området kring Vänersborgs och Trollhättans kommuner.

I dessa områden skapades slöjdträffar – dit alla var välkomna och som aldrig kostade något. Det skapades  samtal om slöjdens betydelse och om det egna skapandet. Träffarna blev till möjligheter att slöjda, förverkliga idéer, utveckla sitt skapande och lära känna andra hantverksintressrade. Det var viktigt både att ge utrymme för individens skapande, men också att genom det bidra till en utveckling av slöjden som kulturarv. Slöjden växer med sina utövare och alla tjänar på att fler inkluderas.

Gemenskap, berättelser och skaparglädje

Att slöjda och handarbeta tillsammans har uppmärksammat oss på just hur mycket vi har gemensamt, samtidigt som det blir ett interkulturellt utbyte av kunskaper, erfarenheter, idéer och berättelser. Alla lär vi oss av och med varandra!

Ta i Hand genomfördes första gången i Göteborg 2014 och var då ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna, Svensk Form Väst och föreningen Göteborgsslöjd. Ett antal slöjdträffar genomfördes på olika platser i Biskopsgården där slöjd och hantverksintresserade människor träffades och slöjdade tillsammans.

Är du intresserad av föreningen?

Är du intresserad av hur föreningen Ta i hands arbete ser ut eller vill du vara med?

Kontakta: foreningen.taihand@gmail.com

Senast uppdaterad: 2021-02-18 14:06