Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Jämställdhet

Alla oavsett kön har rätt att ta del av kultur och att utöva kultur, men samhället och kulturlivet är inte jämställt. På flera arenor går det åt rätt håll, men det finns allt för stora skillnader kvar som påverkar både den demokratiska rätten och kvaliteten på kulturen. Förvaltningen för kulturutveckling har i uppdrag att verka för ett jämställt kulturliv i Västra Götalandsregionen och det gör vi genom såväl enskilda insatser som genom konsultationer och handledning.

Panelsamtal på Scenkonstbiennalen 2022: Hur står det till med jämställdheten inom scenkonsten i EU och Sverige?

Förvaltningen för kulturutveckling arbetar för en jämställd scenkonst och på Scenkonstbiennalen i Västerås arrangerar vi ett fördjupat samtal om tillståndet i branschen, både internationellt och nationellt. Medverkar gör bland andra Mika Romanus, förbundsdirektör på Scen och Film, och Anna Kedziorek Ramirez, som är en av utredarna bakom EU-rapporten ”Towards gender equality in the cultural and creative sectors” (2021).

Centre Stage - för en jämställd scenkonst

Centre Stage är ett europeiskt samarbetsprojekt för att främja villkoren för konstnärligt verksamma kvinnor inom scenkonst. Vi vill med detta projekt vara med och bidra till en förändring på både individuell och strukturell nivå för kvinnliga scenkonstnärer i Europa.

Hurdå genuskompetens?

Med genushandledningen Hurdå genuskompetens? vill vi öka medvetenheten om vem och vad som ställs ut på konstinstitutioner. Välkommen att ladda ner handledningen här.

Jämställdhet för kulturskolan

Vad sätter vi på scenen är ett utbildningsmaterial framtaget främst för kulturskolepedagoger. En stor del av innehållet behandlar jämställdhet och representation.

Katarina Hultin

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-05-18 14:35