Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Centre Stage

texten Centre stage logotyp

Centre Stage är ett europeiskt samarbetsprojekt för att främja villkoren för konstnärligt verksamma kvinnor inom scenkonst. Vi vill med detta projekt vara med och bidra till en förändring på både individuell och strukturell nivå för kvinnliga scenkonstnärer i Europa.

Centre Stage är medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa. Det är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling (tidigare Kultur i Väst, Sverige), Theatre Forum (Irland) och La Escuela Pública de Formación Cultural de Andalucía (Spanien). Projektet startade i september 2019 och pågår till 2022.

Centre Stages hemsida

Ett projekt i tre delar

Centre Stage | Core

Detta är en kurs för professionellt verksamma scenkonstnärer som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Centre Stage Core är en unik chans då endast 24 deltagare har antagits, åtta vardera från Sverige, Irland och Spanien. Deltagarna får handledning i kommunikation, självinsikt och ledarskap – allt utifrån ett genusperspektiv.
Syftet med kursen är att ge deltagarna verktyg för att utveckla ett professionellt, framgångsrikt konstnärligt arbete samt vidga kontaktnätet till såväl kollegor som arrangörer.
Deltagarna i Core hade sin första kursträff i Malaga januari 2020 och kursen pågår till 2021.

Centre Stage | Online

Centre Stage Online är en webbutbildning för scenkonstnärer som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Centre Stage Online består av tretton videoföreläsningar med tillhörande praktiska övningar och en deltag helt i sin egen takt, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Kursen är öppen för scenkonstnärer eller andra intresserade av ämnet, erbjuds på sex olika språk och riktar sig till hela Europa. 

Gå direkt till kursen Centre Stage Online här

Centre Stage | Programming for Diversity

För att kunna bidra till att skapa förändringar på ett strukturellt plan kommer en film kring jämlika villkor inom scenkonst att produceras. Filmen är tänkt att kunna användas som diskussionsunderlag vid möten, seminarier och liknande inom scenkonstbranschen i hela Europa.
I de tre partnerländerna kommer vi också att arrangera varsin konferens kring lika villkor inom scenkonstområdet och hur vi ska nå förändring. Till konferenserna bjuder vi in personer i ledande funktioner inom scenkonstområdet, personer som har makten att påverka och verka för förändring.

Medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa

Projektet Centre Stage är möjligt att genomföra då vi beviljats stöd genom medfinansiering från EU-programmet Kreativa Europa. Kreativa Europa är Europeiska kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna under 2014-2020. Kreativa Europa erbjuder möjligheter för europeiska aktörer inom konst och kultur samt media att samarbeta internationellt och nå ut till en internationell publik.

Kreativa Europa Desk Sverige är nationell kontaktpunkt för programmet och svarar på frågor och ger råd för dig som vill ansöka. Kulturrådet och Svenska Filminstitutet delar på uppdraget här i Sverige. 

Våra partners

Vi arrangerar det medfinansierade EU-projektet Centre Stage tillsammans med två partners. Den ena är Theatre Forum på Irland och den andra är Agencia Andaluza de Instituciones Culturales i Spanien.

Theatre forum är en medlemsorganisation för professionell scenkonst i Irland. Medlemskap är öppet för teatergrupper, danskompanier, operagrupper, scener, festivaler, kulturhus, individuella artister med flera. Theatre Forums uppdrag är att stödja, företräda och utveckla förutsättningarna för irländsk scenkonst.

Escuela Pública de Formación Cultural de Andalucía (Agencia Andaluza de Instituciones Culturales) är en utbildningsinstution under den regionala kulturförvaltningen Agencia Andaluza de Instituciones Culturales i Andalusien i södra Spanien. La Escuela erbjuder utbildningar och fortbildning inom tre områden inom scenkonstområdet: konstnärliga yrken, kulturproduktion och kommunikation samt scen-, ljus- och ljudteknik för scen och film. Skolan har lokaler i Malaga, Granada och Sevilla och ger också flera kurser online.

Agencia Andaluza de Instituciones Culturales är en kulturförvaltning i regionen Andalusien under det regionala kulturdepartmentet.

Centre Stage

Besök vår hemsida! Här finns all information om projektet.

Kristina Johansson

Projektkoordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jenny Berner

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-07-19 11:03