Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tillgänglighet

Varje människa har rätt till full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det grundar i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och förtydligas i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

För att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och uttrycka sig genom skapande krävs att information, miljöer och verksamheter är tillgängliga. Förvaltningen för kulturutveckling arbetar med tillgänglighet bland annat genom konsultation, fortbildning, information, nätverk, publikationer och utvecklingsprojekt.

Det här gör vi:

  • Verkar för att alla ska ha lika möjlighet till kultur
  • Ger råd, stöd och handledning som en resurs för kulturverksamheternas arbete med tillgänglighet
  • Samarbetar med olika aktörer
  • Arrangerar fortbildningar, konferenser och filmfestivalen Höstrullen
  • Sprider metoder och arbetssätt
  • Arbetar med utvecklingsprojekt
  • Ingår i nätverk
  • Publicerar nyheter om tillgänglig kultur i podden Ljudmagasinet

Ljudmagasinet

Ljudmagasinet bevakar kulturen ur ett tillgänglighetsperspektiv. Just nu har vi uppehåll men återkommer igen till våren. Under tiden kan du passa på att botanisera bland pärlorna i arkivet och hitta nya favoriter och återupptäcka gamla. Du hittar arkivet här på vår hemsida och du kan även lyssna på våra avsnitt där andra poddar finns.

Klangfärg

Klangfärg är Västra Götalandsregionens resurscentrum för skapande inom LSS-verksamhet och särskola. Vi riktar oss till dig som arbetar med personer med intellektuella funktionsnedsättningar för att alla människor ska få möjlighet att uttrycka sig genom skapande.

Höstrullen

Höstrullen är filmfestivalen för dig som är elev, deltagare eller personal inom daglig verksamhet eller gymnasiesärskola. Det är en fantastisk möjlighet för dig och din grupp att visa upp egna filmer, men också att se andras filmer och få nya idéer.

Jämlik kultur - för barn och unga med NPF

Starkt ljus, höga ljud och massor av intryck. Miljön på museum och andra kulturinstitutioner blir ofta så intensiv för barn och unga med NPF att de tvingas stanna hemma och går miste om upplevelser. Med projektet Jämlik kultur vill vi ändra på det.

Kultur för alla barn

Kultur i Väst och Göteborgs kulturkalas har arbetat tillsammans med tillgängligheten på Barnens kulturkalas. I denna rapport finns bland annat intervjuer, tips och handlingsplaner för att se hur du och din organisation själva kan gå vidare med ert tillgänglighetsarbete. 

Utgiven år: 2017
Finns att beställa i tryckt format. 

Kultur för alla barn som pdf

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Vi har verktygen, kunskapen, erfarenheten och nätverken för att stötta nystartsarbetet i din kommun.

Lina Gardelin

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Ing-Marie Eriksson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Christina Weidelt

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Eva Johansson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Evelina Westergren

Journalist
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Annsofie Andersson

Journalist
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-10-12 08:29