Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att konservera en luskam

Månadens föremål oktober 2017 är en luskam. Luskammar är ganska vanliga i ett arkeologiskt sammanhang. De förekom  redan under bronsåldern. Kammarna kan vara gjorda i ben, horn och trä men är i övrigt mycket lika de luskammar som används än idag.

Den här luskammen är hittad på platsen för Nya Lödöse i Göteborg, en stad som beboddes mellan 1473 och 1624. Kammen är cirka 5×7 centimeter stor och tillverkad av ben. Den var i flera bitar när den hittades och är mycket skör. Den är brandskadad vilket syns tydligt på det uppluckrade yttre lagret. Det har inte gjorts någon analys på vilket slags djurben den är tillverkad i.

Förvaring

Organiska material är mycket känsliga för miljön de deponerats i. De bevaras bäst i en fuktig och syrefattig miljö. Efter att arkeologerna hittade kammen förpackade de den i fuktig jord. Fram till konserveringen har den sedan förvarats i kylskåp. Detta gör att kammen inte torkar ut och tappar sin form. Den låga temperaturen i kylskåpet motverkar mögel så att ytan inte angrips och förstörs ytterligare.

Konserveringsprocessen

Vid konserveringen har kammen gradvis torkat i kylskåpet under ganska lång tid. På så vis undviker vi att den tappar formen eller spricker mycket. Efter torkningen har ytan behandlats med Klucel, ett vattenbaserat ämne av cellulosa som bildar en tunn hinna på föremålet. Klucel ger extra stöd till den sköra inre strukturen och fixerar lössittande flagor så att de inte faller bort från ytan. Lösa delar med passning har sedan limmats med Paraloid, en akrylatharts som inte ska påverka eller missfärga föremålet och som lätt kan tas bort igen. 

Efter konservering

Utrymmet mellan kammens tänder har inte rengjorts. Det kanske finns löss eller annat kvar som kan innehålla viktig information om dess användning i ett historiskt sammanhang! Efter konserveringen har kammen fått en formanpassad förvaring i Plastazote (skumplast) och syrafri kartong så att den kan förvaras på bästa sätt i ett museimagasin. Kanske du kan beundra kammen i en utställning i framtiden, eller så blir den en pusselbit i forskarnas kartläggning av det förflutna!

Text och bild Vivian Smits oktober 2017

Läs mer om människans eviga kamp mot denna ohyra!

Läs om hur en luskam tillverkades!

Läs om luskammar i ett arkeologiskt sammanhang! 

Senast uppdaterad: 2020-10-14 13:25