Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stadsteaterns gyllene tapeter

Två av våderna sedda rakt uppifrån. Mönstringen i sidenet framträder tydligt i ljusare guld mot en botten av mörkare guld.

I december 2019 var två av våra textilkonservatorer, Ammi och Rebecka, på plats på Stadsteatern i Göteborg för att ta ned ett antal våder av en makalös guldfärgad sidentapet. Tapeterna är original från 1934, specialbeställda för Stadsteatern och handvävda i Venedig på anrika Luigi Bevilacqua. Tapeterna är vävda i ett asymmetriskt mönster i satin, sammet och oskuren sammet.

Ny placering av tapeterna

Göteborgs Stadsteater genomgår för närvarande en ombyggnation och renovering. Inför detta arbete bestämdes det att tapeterna skulle få pryda en fondvägg i teaterns helt nya bar. De kommer att sättas upp på samma vägg som de tidigare suttit på, som för ett antal år sedan var en del av salongen - men som nu kommer att utgöra en del av en ny bar.

Konserveringen

Arbetet med restaureringen av tapeterna har gjorts i Studio Västsvensk Konserverings lokaler. Bland annat har det inneburit en omfattande rengöring och tapeterna har också förstärkts genom laminering. Det innebär att ett stödtyg fästs med ett speciallim mot baksidan av tapeten och mot svaga partier på framsidan. Adhesiven (limmet) aktiveras genom kontrollerad värme på ett vakuumsugbord. Skadade partier har säkrats och kompletterats med ett särskilt, för hand, infärgat tyg. Infärgningen har föregåtts av noggranna tester för att hitta rätt nyans.

Exklusiva tapeter

De långa mönsterrapporterna gör tapeten än mer exklusiv då de kräver en stor materialåtgång. För att få ihop fondväggen krävdes både restaurerade våder liksom oanvända våder från ett par rullar som teatern bevarat från 1934. Uppsättning på plats beräknas vara klart under sommaren. Stadsteatern återinvigs nu i höst (2021).

Vill du veta mer om vad som händer på Stadsteatern? Det kan du läsa om här
Och om du är nyfiken på Luigi Bevilacqua, det italienska väveriet som skapat tapeterna så kan du läsa mer om dem här!
Visste du förresten att mönstret som beställdes till Stadsteatern går att få än idag? Det finns också på Luigi Bevilacqua och heter faktiskt "Goteborg"!

Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:54