Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Folkbildning och kultur i samverkan (FOKIS)

2014 startade ett nätverk av folkhögskolor och kulturinstitutioner i Göteborgsregionen, 2017 startade ett liknande nätverk i Boråsregionen och året därefter i Skaraborg. Målsättningen med dessa nätverk är att deltagarna ska se varandra som naturliga resurser som bidrar till att utveckla både verksamheter och individer.

Folkhögskolor och kultur har mycket gemensamt, som exempelvis strävan till bildning. Flera av de målgrupper som kulturen har svårt att nå finns på folkhögskolorna. Plattformen fungerar som en brygga till nyanlända. Genom arbetsgrupperna som träffas månadsvis byggs relationer och önskemål och behov kan fångas upp och utvecklas. Den nära kontakten med folkhögskolorna ger nya perspektiv till kulturverksamheterna, om hur de uppfattas utifrån. Det direkta och återkommande mötet med kulturinstitutionerna sänker tröskeln för kultur för folkhögskoledeltagarna, undervisningen på folkhögskolornas kurser utvecklas med kulturinslag och deltagarna får inblick i kulturinstitutionernas arbete utanför skolsammanhanget. Förvaltningen för kulturutveckling processleder och koordinerar nätverket.

Syftet med nätverket
• Vidgat deltagande i kulturlivet genom samverkan mellan folkhögskolor och kulturinstitutioner 
• Bättre och bredare resursutnyttjande av kulturverksamheterna 
• Öka medskapandet i betydelsen forma verksamheten av och med invånarna 
• Utveckla metoder och pedagogiska redskap som syftar till att nyttja kultur i läroprocesser

LADDA NER PROJEKTRAPPORT (PDF)

FOKIS webbinarium 2020

Den 3 november 2020 hölls ett webbinarium om FOKIS för att inspirera och förankra möjligheterna med nätverket.

Folkhögskolor
Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, Folkhögskolan i Angered, Finska mångkulturella folkhögskolan, Göteborgs folkhögskola, Hjälmareds folkhögskola, Kvinnofolkhögskolan, Nordiska folkhögskolan i Kungälv, Wendelsbergs folkhögskola, Arbetarrörelsens folkhögskola Viskadalen, Borås folkhögskola Helsjöns folkhögskola, Fristad Folkhögskola, Vara folkhögskola, Hjo folkhögskola, Hellidens folkhögskola, Axevalla folkhögskola

Kulturinstitutioner
Angeredsteatern, Göteborgsoperan, Göteborgssymfonikerna, Kultur i Väst, Röda Sten Konsthall, Västarvet, Folkteatern, Textilmuseet och Borås museum, Borås konstmuseum, Västergötlands museum

Karin Lundmark

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-06-11 15:23